Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2023, δεν προκύπτει από την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων αλλά από την αναπτυξιακή διαδικασία, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της θητείας της έως σήμερα, υλοποιεί, με συνέπεια τη δέσμευσή της, για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Μέσω της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζουμε αποκλιμακώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πράσινο φως για τη δόση των 3,56 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι φοροελαφρύνσεις του 2023

Οι φοροελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος είναι, όπως είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος:

Διαβάστε επίσης – Σκυλακάκης: Οι δανειολήπτες να αξιοποιούν το πλαίσιο των ρυθμίσεων

  1. η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους μισθωτούς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, όλα τα φυσικά πρόσωπα.
  2. η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών
  3. η παράταση, για άλλα δύο έτη, μέχρι 31/12/2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.
  4. η παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι 30/06/2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, την εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια, στις σχολές χορού.
  5. η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις για το 2023, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, περιλαμβάνονται επιπρόσθετα τα εξής:

-Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο του 2023,

-η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων,

-η αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των μισθωμάτων κατοικίας,

-η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις,

-η επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος ανακυκλώνω – αλλάζω, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας,

-η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, από τους 6 στους 9 μήνες, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας,

-τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος,

-το συνολικό πλαίσιο δράσεων στήριξης στέγασης με επίκεντρο τη νέα γενιά, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης μέσω του προγράμματος ανακαινίζω – εξοικονομώ και του προγράμματος ανακαινίζω – ενοικιάζω, καθώς και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και ζευγάρια έως 39 ετών,

-πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αποτελούν, η αναμόρφωση του εθνικού μισθολογίου των ιατρών του εθνικού συστήματος υγείας και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και η παροχή κινήτρων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά τη χειμερινή περίοδο, κυρίως μέσω της επέκτασης του προγράμματος τουρισμός για όλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax