Με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών θα ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντήλλαξαν χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που μεταφράστηκε ως μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας για μια νέα αρχή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Αίγυπτος: Επαναπροσέγγιση μετά τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι

Ο Ερντογάν τόνισε ότι συνομίλησε με τον αλ Σίσι για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά στη συνάντηση τους στο Κατάρ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε στην Αθήνα που παρακολουθεί τις κινήσεις των συμμάχων της. Όπως έγραψε νωρίτερα το in.gr, στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές πως οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου δεν μπορούν να μείνουν παγωμένες επ’ αόριστο.

Πώς βλέπει η Αθήνα την προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Οι λόγοι και οι παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα επιβάλουν με τον τρόπο τους την εξομάλυνση είναι πολλοί. Τόσο οικονομικοί όσο και γεωπολιτικοί. Αυτά που χωρίζουν επίσης Αίγυπτο και Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικά και ακόμα και σε μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέψει.

Στελέχη του ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν – όπως έκαναν και στο παρελθόν στην περίπτωση της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας – ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμμαχίες της Ελλάδας μέσα από τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα.

Υποστηρίζουν δε ότι οι σχέσεις της Αθήνας δεν βασίζονται στις μη σχέσεις των εν λόγω χωρών με την Άγκυρα και σημειώνουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις συνέργειες και την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν