
Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα).
Η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας
Η εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και θα εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, εφόσον προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους και θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα.
Ειδικότερα:
H β΄ φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά καταρχάς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ.
Περαιτέρω θα προστίθενται σταδιακά οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη τονιστεί επανειλημμένα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της.
Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.


Latest News

Οριστικό: Στα 100 ευρώ τα αναδρομικά ανά μήνα καθυστέρησης στις επικουρικές
Στη Βουλή η τροπολογία. Οι δικαιούχοι.

Τι προβλέπει το σχέδιο κανονισμού της ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Ποιοι συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Τον Μάρτιο στη νέα τους κατοικία οι πρώτοι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου»
Στόχος σε πρώτη φάση είναι η αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν περισσότεροι από 3.000 ωφελούμενοι

Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ: 105 επιχειρήσεις με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας
Στην Αθήνα 11-12 Φεβρουαρίου
![Κατώτατος μισθός: «Άβυσσος» χωρίζει ΓΣΕΕ – εργοδότες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/photo1675363196-600x352.jpeg)
Σε θέσεις «μάχης» συνδικάτα – εργοδότες για τον κατώτατο μισθό – Που καταλήγει η κυβέρνηση [γράφημα]
Σήμερα λήγει η προθεσμία για τις προτάσεις

Οι 8 κινήσεις που βγάζουν νοκ άουτ τα τεκμήρια και μειώνουν τον φόρο
Πώς μπορούν να αποφύγουν την ψυχρολουσία με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς γλιτώνουν τη φορολογική παγίδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι δυο κινήσεις που εξουδετερώνουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις
![Ακατάσχετος λογαριασμός: Τι αλλάζει από το 2023 – Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/επιστροφη-φορου-2-600x363.jpg)
Αλλάζει ο ακατάσχετος λογαριασμός - Πώς θα «χτίζεται» [παραδείγματα]
Ο ακατάσχετος λογαριασμός και οι νέες ρυθμίσεις έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Παρατείνεται το πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο Δημόσιο
H απασχόληση των ωφελούμενων συνεχίζεται υπό τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις

Κατώτατο μισθό 826 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ
Στη δημοσιότητα η πρόταση της συνομοσπονδίας - Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, επισημαίνει η ΓΣΕΕ