Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ με την υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου νομίσματος για συναλλαγές στη χώρα δεν φαίνεται να στέφεται μέχρι τώρα από επιτυχία, με τις οικονομικές προκλήσεις να αυξάνονται και την Κίνα να καραδοκεί για να αυξήσει την επιρροή της.
Η χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων φέρεται να έχει χάσει περίπου τα 65 εκατ. από τα 110 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει στο κρυπτονόμισμα λόγω της πτώσης της τιμής του. Τα νούμερα αυτά προκύπτουν με βάση υπολογισμούς που έγιναν από όσα ανακοινώνει για τις αγορές αυτές ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε στο Twitter, καθώς δεν υπάρχουν άλλα επίσημα στοιχεία.
Το όλο πείραμα ξεκίνησε πέρσι με τον Μπουκέλε να προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να βγάλει τη χώρα του από την οικονομική κρίση, καλώντας τους κατοίκους να αγκαλιάσουν το κρυπτονόμισμα, κάτι που ούτε αυτό έγινε λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας του Bitcoin.
Ο παράγοντας Κίνα
Επιπλέον, το Ελ Σαλβαδόρ καλείται να καταβάλει μέχρι τον Ιανουάριο περίπου 660 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές χρέους, κάτι που δυσκολεύεται να κάνει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η κατάσταση παίρνει ταυτόχρονα νέα τροπή καθώς η Κίνα έχει προσφερθεί νε εξαγοράσει το χρέος αυτό, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας το σκέφτεται καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαρτάται μετά άμεσα από το Πεκίνο.
Το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ, που αποτελεί βασική μέτρηση του τι χρωστάει μια χώρα με αυτό που παράγει, πρόκειται να αγγίξει σχεδόν το 87% αυτό το έτος, ενισχύοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να μην καταφέρει να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις.
Στοιχεία του Bloomberg Economics δείχνουν ότι το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη αναδυόμενων οικονομιών που είναι ευάλωτες σε χρεοκοπία. Οι εγχώριες και πολυμερείς δανειακές υποχρεώσεις της χώρας αποτελούν πραγματική απειλή, εν μέρει επειδή οι μεγαλύτεροι δανειστές του κόσμου δεν θέλουν να δίνουν χρήματα σε μια χώρα που στοιχηματίζει το μέλλον της σε ένα από τα πιο ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία στον πλανήτη, όπως είναι το Bitcoin. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του Ελ Σαλβαδόρ έχει ξεκινήσει νέος πόλεμος κατά συμμοριών με αποτέλεσμα να εντείνεται κι άλλο η αβεβαιότητα. Ο Μπουκέλε από την πλευρά του εξακολουθεί να υποστηρίζει το Bitcoin και ενόψει των επερχόμενων εκλογών το 2024 θέλει να αυξήσει τις πιθανότητές του να παραμείνει στην εξουσία. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει μεγάλους ισχυρούς συμμάχους σε διεθνές επίπεδο, ενώ βρίσκεται και σε κόντρα με τις ΗΠΑ.
Το πείραμα και το ΔΝΤ. Ο Μπουκέλε ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι θα καθιερώσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα συναλλαγών, προκαλώντας εκπλήξεις μέσα κι έξω από τη χώρα για το μεγάλο στοίχημα που αναλάμβανε. Δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας ότι θέλει να «χτίσει» ολόκληρη πόλη πάνω στο Bitcoin η οποία – όπως λέει – θα είναι κοντά σε ηφαίστειο και θα παίρνει ενέργεια από αυτό. Η εν λόγω Πόλη του Bitcoin ή «Βitcoin City» θα χρηματοδοτείται για τη λειτουργία της, όπως είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση της χώρας, από την έκδοση κρατικών ομολόγων 1 δισ. δολ., με εγγύηση το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που το 2020 παρείχε έκτακτο δάνειο βοήθειας προς το Ελ Σαλβαδόρ δεν βλέπει από την πλευρά του με καλό μάτι το πείραμα του Bitcoin, όπως δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση αυτή ούτε οίκοι αξιολογήσεων.
Επίσης στο εσωτερικό, λίγοι μέχρι τώρα κάτοικοι του Σαλβαδόρ έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το εθνικό νόμισμα (colones) το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο.
Latest News
Οι ΗΠΑ θα γίνουν η παγκόσμια πρωτεύουσα των crypto, διαμηνύει ο Έρικ Τραμπ
Ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον Μασκ ως τον σύγχρονο Αϊνστάιν
Πολ Άτκινς: Ένας άνθρωπος των crypto στην ηγεσία της SEC
Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί, θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ
Πάουελ για Bitcoin: Ανταγωνίζεται τον χρυσό, δεν απειλεί το δολάριο
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει Bitcoin, ο Τζερόμ Πάουελ απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται»
Από το μηδέν στα... 100.000 δολ. - Το Bitcoin ευδοκιμεί στις συγκρούσεις
Στα δέκα έξι χρόνια της ιστορίας του η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει από τα μηδέν δολάρια κοντά στα 100.000
Το Bitcoin σε ρόλο σταθεροποιητή στην αγορά ενέργειας - Το παράδειγμα της Βέρνης
Η μελέτη θα αναλύσει τη συμβατότητα της εξόρυξης Bitcoin με τις ενεργειακές πολιτικές της Βέρνης