Την πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με φθηνές, μικρές βόμβες ακριβείας τοποθετημένες σε πυραύλους, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, εξετάζει το Πεντάγωνο, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters.

Οι πηγές της οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τονίζουν ότι τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων συρρικνώνονται και η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ανάγκη για πιο εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Το προτεινόμενο σύστημα της Boeing, που ονομάζεται Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι ένα από τα σχέδια για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους της Αμερικής στην Ανατολική Ευρώπη.

Την άνοιξη του 2023

Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με ένα έγγραφο που εξέτασε το Reuters και τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον κινητήρα πυραύλων M26, που είναι και οι δύο συνηθισμένοι στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Ο Νταγκ Μπους, ο επικεφαλής αγοραστής όπλων του αμερικανικού στρατού, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός εξετάζει επίσης την επιτάχυνση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών -προς το παρόν κατασκευάζονται μόνο σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις- επιτρέποντας σε αμυντικούς εργολάβους να τα κατασκευάσουν.

Η εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη «δίδουν πολλές παραγγελίες» για μια σειρά όπλων καθώς προμηθεύουν την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπους.

«Πρόκειται για την απόκτηση ποσότητας με φθηνό κόστος», δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός σε όπλα και ασφάλεια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Είπε ότι η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων εξηγεί τη βιασύνη για την απόκτηση περισσότερων όπλων τώρα, λέγοντας ότι τα αποθέματα “πέφτουν χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδα που θέλουμε να διατηρήσουμε και σίγουρα στα επίπεδα που θα χρειαστούμε για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση στην Κίνα”.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει τα αιτήματα για τον πύραυλο ATACMS εμβέλειας 185 μιλίων (297 χλμ.), το βεληνεκές της βόμβας GLSDB των 94 μιλίων (150 χλμ.) θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτοι και θα τη βοηθούσε να συνεχίσει την αντεπίθεσή της προκαλώντας προβλήματα σε ρωσικές περιοχές στα μετόπισθεν.

Για την κατασκευή της βόμβας GLSDB συνεργάζονται οι SAAB και Boeing από το 2019. Τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της SAAB, Micael Johansson, δήλωσε για την GLSDB: «Αναμένουμε σύντομα κάποια σύμβαση για αυτό το όπλο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης