Μπορεί να βρεθεί win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του LSE. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι επερχόμενες εκλογές και τα ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, με την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, απαιτείται ένα ποσοστό 45%-46% για την αυτοδυναμία. Αυτό είναι, όπως τόνισε, «πρακτικά αδύνατο».

Διαβάστε επίσης: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄

Ωστόσο, εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική και με μπόνους στο πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτός με ένα ποσοστό 37%-38%.

«Οι συνασπισμοί στην Ελλάδα είναι ένα περίπλοκο σενάριο. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να διοικείται από μια μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρατεύουμε ταλέντο από άλλους πολιτικούς χώρους», σημείωσε ακόμη.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο», πρόσθεσε. «Δεν θα δεχτούμε κανενός είδους τετελεσμένο από την Άγκυρα», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πολιτική ανοιχτών θυρών. Για εμάς δεν είναι αποδεκτό, έχουμε σύνορα και πρέπει να προστατευτούν. Στη θάλασσα, αν έρχεται ένα σκάφος είμαστε σε θέση να το σταματήσομε και να καλέσουμε την τουρκική ακτοφυλακή να τους μαζέψει».

«Η Μόρια, όμως, δεν υπάρχει, αντικαταστάθηκε από μια σύγχρονη δομή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Το ίδιο έγινε και στη Σάμο. Και, βεβαίως, είναι κλειδί να επεξεργαστούμε γρήγορα τα αιτήματα ασύλου» σημείωσε, για να σχολιάσει πως «τα διεθνή ΜΜΕ όμως δεν είναι πάντα αντικειμενικά με την Ελλάδα» (σ.σ. σχολιάζοντας την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο και το πώς την παρουσίασε ο ξένος Τύπος).

«Το Spiegel, όταν τους δώσαμε τα στοιχεία, κατέβασαν το άρθρο, αλλά δεν είχαν τα κότσια να απολογηθούν. Επιτρέψτε μου συνεπώς να είμαι σκεπτικός με τα διεθνή ΜΜΕ και επίσης είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος σε επίπεδο πληροφοριών από μεριάς Τουρκίας. Συνεπώς, θέλω να πω στα διεθνή ΜΜΕ ότι πρέπει να τσεκάρουν τα γεγονότα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο LSE

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής