Σειρά επαφών, προκειμένου να αποτυπώσει και να μεταφέρει στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τις προτάσεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, είχε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής είχε εκτενείς διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», «διαπιστώνοντας από κοντά το υψηλό επίπεδο της έρευνας και την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετεί», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Πώς η τεχνολογική καινοτομία θα αντιμετωπίσει τις ενεργειακές προκλήσεις

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε αρχικά με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμα και τα διεθνή βραβεία που έχουν κατακτήσει ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου. Ο κ. Ταραντίλης περιηγήθηκε στους χώρους της πανεπιστημιούπολης και επισκέφθηκε τα ερευνητικά εργαστήρια στα τμήματα Χημείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, όπου είχε διεξοδικές συζητήσεις με τους Διευθυντές των εργαστηρίων και ερευνητές/ερευνήτριες.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Καθ. Βασίλειο Λουκόπουλο, επισκέφθηκε αρκετές εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, συνομίλησε με μέλη τους και κατέγραψε τις προτάσεις τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του Πάρκου και της ώσμωσης με το Πανεπιστήμιο.

Το απόγευμα, τον κ. Ταραντίλη υποδέχθηκε στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ο Διευθυντής Χρυσόστομος Στύλιος και ερευνητές του Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τα πεδία της έρευνας όπου δραστηριοποιούνται και τα κυριότερα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης από την Πολιτεία.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προτάσεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων έρευνας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας, καθώς και προτεραιοποίηση, διαφοροποίηση και προσαρμογή των ενωσιακών ερευνητικών στόχων με βάση τις εθνικές ανάγκες και δυνατοτήτες.
  • Επαρκείς σε κάλυψη και ταχύτητα, αξιόπιστες εθνικές διαδικτυακές υποδομές.
  • Απλοποίηση της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί καθυστερήσεις τη στιγμή που οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν, με τη δημιουργία π.χ. ξεχωριστής Δ.Ο.Υ. για εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας.
  • Εκπαίδευση των ερευνητών/ερευνητριών στη μεταφορά τεχνολογίας και mentoring από ανθρώπους με εν τοις πράγμασι εμπειρία .
  • Εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη των εταιρειών τεχνοβλαστών που ιδρύονται στα ερευνητικά ιδρύματα με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (πχ κατοχύρωση πατέντας, κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου, δικτύωση με ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών κ.λπ.).
  • Χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας εταιρείας τεχνοβλαστού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Μπορεί ο Αλγόριθμος να είναι ηθικός, δίκαιος, διαφανής, να δικάζει και να διοικεί;
Academia |

Μπορεί ο Αλγόριθμος να είναι ηθικός, δίκαιος, διαφανής, να δικάζει και να διοικεί;

Ο «παρο­ξυσμός αισιοδοξίας» για την Τεχνητή Νοημοσύνη συνοδεύεται όμως και από έντονους προβληματισμούς για τους όρους, τα όρια και τις επιπτώσεις της ανάθεσης ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε τέτοια συστήματα.

Έχει σχέση το πεδίο βαρύτητας της Γης με τα υψόμετρα;
Academia |

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα

Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Academia |

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα