
Σειρά επαφών, προκειμένου να αποτυπώσει και να μεταφέρει στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τις προτάσεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, είχε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής είχε εκτενείς διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με το ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», «διαπιστώνοντας από κοντά το υψηλό επίπεδο της έρευνας και την αφοσίωση του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετεί», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Πώς η τεχνολογική καινοτομία θα αντιμετωπίσει τις ενεργειακές προκλήσεις
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε αρχικά με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στο ίδρυμα και τα διεθνή βραβεία που έχουν κατακτήσει ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου. Ο κ. Ταραντίλης περιηγήθηκε στους χώρους της πανεπιστημιούπολης και επισκέφθηκε τα ερευνητικά εργαστήρια στα τμήματα Χημείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, όπου είχε διεξοδικές συζητήσεις με τους Διευθυντές των εργαστηρίων και ερευνητές/ερευνήτριες.
Στη συνέχεια, ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Καθ. Βασίλειο Λουκόπουλο, επισκέφθηκε αρκετές εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, συνομίλησε με μέλη τους και κατέγραψε τις προτάσεις τους, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας που αναπτύσσεται στο περιβάλλον του Πάρκου και της ώσμωσης με το Πανεπιστήμιο.
Το απόγευμα, τον κ. Ταραντίλη υποδέχθηκε στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ο Διευθυντής Χρυσόστομος Στύλιος και ερευνητές του Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τα πεδία της έρευνας όπου δραστηριοποιούνται και τα κυριότερα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης από την Πολιτεία.
Οι προτάσεις
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι προτάσεις που προέκυψαν από τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων έρευνας θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:
- Κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση της διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας, καθώς και προτεραιοποίηση, διαφοροποίηση και προσαρμογή των ενωσιακών ερευνητικών στόχων με βάση τις εθνικές ανάγκες και δυνατοτήτες.
- Επαρκείς σε κάλυψη και ταχύτητα, αξιόπιστες εθνικές διαδικτυακές υποδομές.
- Απλοποίηση της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί καθυστερήσεις τη στιγμή που οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν, με τη δημιουργία π.χ. ξεχωριστής Δ.Ο.Υ. για εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας.
- Εκπαίδευση των ερευνητών/ερευνητριών στη μεταφορά τεχνολογίας και mentoring από ανθρώπους με εν τοις πράγμασι εμπειρία .
- Εξειδικευμένο προσωπικό για την υποστήριξη των εταιρειών τεχνοβλαστών που ιδρύονται στα ερευνητικά ιδρύματα με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (πχ κατοχύρωση πατέντας, κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου, δικτύωση με ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών κ.λπ.).
- Χρηματοδότηση για την κατοχύρωση πατεντών καθώς και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τα πρώτα στάδια ανάπτυξης μιας εταιρείας τεχνοβλαστού.


Latest News

Μπορεί ο Αλγόριθμος να είναι ηθικός, δίκαιος, διαφανής, να δικάζει και να διοικεί;
Ο «παροξυσμός αισιοδοξίας» για την Τεχνητή Νοημοσύνη συνοδεύεται όμως και από έντονους προβληματισμούς για τους όρους, τα όρια και τις επιπτώσεις της ανάθεσης ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε τέτοια συστήματα.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ PwC και πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Οι δύο οργανισμοί δεσμεύονται να αξιοποιούν την τεχνογνωσία και την πολυετή τους εμπειρία υλοποιώντας από κοινού δράσεις

Ανάπτυξη 0,9% και πληθωρισμό 4,7% προβλέπουν για το 2023
Οι νέες εκτιμήσεις για το 2023 από τους διάφορους φορείς παρουσιάζονται διαφοροποιημένες σε κάποιες περιπτώσεις αλλά οι περισσότεροι φορείς παρουσιάζουν σταθερότητα στις εκτιμήσεις τους.

Άμεση θέσπιση νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ ζητά το ΟΠΑ
H Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεδρίασε για τις αμοιβές μελών ΔΕΠ και ζητά άμεσες ουσιαστικές αυξήσεις

Επτά στα δέκα κτήρια είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης
Η χαμηλή ενεργειακή απόδοση του Κτηριακού Τομέα της Ελλάδας αποτυπώνεται στις εξαιρετικά χαμηλές ενεργειακές κλάσεις των κτηρίων που τον συνθέτουν.

Νέο Διεθνές Σήμα Πιστοποίησης Διατροφικών Προϊόντων, βάσει του δείκτη αντιοξειδωτικής δράσης και βιοδραστικότητας.
Με στόχο την πρόληψη, για την Υγεία και Ευεξία των καταναλωτών.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΜΕΠΑ και Grant Thornton
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Ο πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα
Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο ενώ οι προβλέψεις για υποτονική ανάπτυξη απομακρύνουν το στόχο για επιστροφή στα επίπεδα του 2008 (Γραφήματα).

Γιατί δεν ξέρουμε το ακριβές υψόμετρο στον Όλυμπο; Πως θα υπολογιστεί σωστά το υψόμετρο στη χώρα
Αν γνωρίζουμε το πεδίο βαρύτητας για τον ελληνικό χώρο, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια του γεωειδούς. Ξέροντας λοιπόν αυτήν την επιφάνεια μπορούμε μετά να μετατρέψουμε τα γεωμετρικά υψόμετρα σε υψόμετρα που όλοι κατανοούμε

Ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε σοβαρές κρίσεις
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 είχε μικρή επίδραση στις μεταβολές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενώ η υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές των τραπεζικών χρηματιστηριακών δεικτών σε καμία χώρα