Οι Προβλέψεις του Μοντέλου για την 3η Αγωνιστική

Η 2η αγωνιστική είχε πολλές εκπλήξεις και μη αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι ενημερωμένες προβλέψεις με τη μορφή πιθανοτήτων δίνονται στον Πίνακα 1. Ως φαβορί δηλώνεται η ομάδα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης.

Συγκεκριμένα από τον Πίνακα 1 έχουμε 3 αγώνες που οι δύο ομάδες είναι κοντά και στην ουσία δεν είναι εύκολο να αποφασίσουμε τον νικητή. Συγκεκριμένα αυτοι οι αγώνες είναι

· Εκουαδόρ-Σενεγάλη

· Ελβετία-Σερβία

· ΗΠΑ-Ιράν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουμε 10 αγώνες που έχουμε το νικητή με πιθανότητα μεγαλύτερη του 50%. Συγκεκριμένα,

1. Η Βραζιλία με πιθανότητα νίκης 80% έναντι του Καμερούν

2. Η Ολλανδία με πιθανότητα νίκης 77% έναντι του Κατάρ

3. Η Ουρουγουάη με πιθανότητα νίκης 68% έναντι της Γκάνα

4. Η Αργεντινή με πιθανότητα νίκης 66% έναντι της Πολωνίας

5. Η Γερμανία με πιθανότητα νίκης 65% έναντι της Κόστα Ρίκα

6. Η Γαλλία με πιθανότητα νίκης 64% έναντι της Τυνησίας

7. Η Αγγλία με πιθανότητα νίκης 62% έναντι της Ουαλίας

8. Η Πορτογαλία με πιθανότητα νίκης 61% έναντι της Νότιας Κορέας

9. Η Ισπανία με πιθανότητα νίκης 57.5% έναντι της Ιαπωνίας, και

10. Η Δανία με πιθανότητα νίκης 55% έναντι της Αυστραλίας

Να σημειώσουμε ότι το μοντέλο δεν λαμβάνει υπόψη του τυχόν σκοπιμότητες ή επιπλέον ενδιαφέρον που έχουν κάποιες ομάδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Τέλος έχουμε άλλους τρεις αγώνες όπου το φαβορί έχει ελαφρυ προβάδισμα με πιθανότητα νίκης μεταξύ 40% και 50%. Συγκεκριμένα έχουμε τους αγώνες

1. Βέλγιο-Κροατία (43% vs. 26%) με την ισοπαλία επίσης αρκετά πιθανή.

2. Μεξικό-Σαουδική Αραβία (44% vs 24,3%) με την ισοπαλία επίσης αρκετά πιθανή, και

3. Βέλγιο-Κροατία (47 vs 27%)

Διάγραμμα 1: Διάγραμμα Πιθανοτήτων πιθανών σκορ για τους Αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Παγκοσμίου Κυπέλου 2022.

Βιβλιογραφία για διαβαστερούς φιλάθλους

· Dixon, M.J. and Coles, S.G. (1997), Modelling Association Football Scores and Inefficiencies in the Football Betting Market. Journal of the Royal Statistical Society: Series C (Applied Statistics), 46, 265-280.

· Karlis, D. and Ntzoufras, I. (2003), Analysis of sports data by using bivariate Poisson models. Journal of the Royal Statistical Society: Series D (The Statistician), 52, 381-393.

· Lee A.J. (1997). Modeling Scores in the Premier League: Is Manchester United Really the Best? Chance, 10, 15-19.

· Maher, M.J. (1982), Modelling association football scores. Statistica Neerlandica, 36, 109-118.

· Reep, C., & Benjamin, B. (1968). Skill and Chance in Association Football. Journal of the Royal Statistical Society. Series A (General), 131, 581-585.

Οι Μαγικές Εξισώσεις του στατιστικού μοντέλου

· i είναι ο δείκτης του αγώνα

· 𝑋𝑖 και 𝛶𝑖 είναι ο αριθμός των γκολ μεταξύ της 1ης και της 2ης ομάδας στον αγώνα i

· ℎ𝑖 και 𝑎𝑖 είναι η 1η και 2η ομάδα αντίστοιχα (ή η εντός και εκτός έδρα ομάδα – όπου ισχύει) για τον i αγώνα.

· 𝑎𝑡𝑡𝑘,𝑡 και 𝑑𝑒𝑓𝑘,𝑡 οι παράμετροι που εκτιμούν της επιθετική και αμυντική δυναμικότητα/ ικανότητα της ομάδας k την χρονική στιγμή t (δυναμικές παράμετροι που αλλάζουν στο χρόνο)

· 𝑟𝑎𝑛𝑘𝑖𝑛𝑔𝑘 δείκτης Coca-Cola FIFA ranking την 6η Οκτωβρίου 2022 για την ομάδα k.

Λίγα λόγια για τους Συγγραφείς

O Leonardo Egidi είναι επίκουρος καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης στην Ιταλία και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών AUEB Sports Analytics Group. Έχει διδακτορικό στην μοντελοποιηση και αναλυτική ποδοσφαίρου και έντονη ερευνητική δραστηριότητα στη Μπευζιανή Στατιστική μεθοδολογία.

O Βασίλης Παλάσκας είναι Στατιστικός Αναλυτής και Επιστήμονας Δεδομένων στην Fantasy Sports Interactive (FSI). Είναι ενεργό μέλος της ερευνητικής ομάδας AUEB Sports Analytics από το 2019 όπου τελείωσε το M.Sc. in Statistics του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

O Ιωάννης Ντζουφρας είναι καθηγητής Στατιστικής και πρόεδρος στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας AUEB Sports Analytics Group μαζί με τον Δημήτρη Καρλή. Έχει αναγνωρισμένη επιστημονική δραστηριότητα σε τομείς όπως η Μπευζιανή στατιστική μεθοδολογία, υπολογιστική στατιστική, Βιοστατιστική, ψυχομετρία και αναλυτική των σπορ.

O Δημήτρης Καρλής είναι καθηγητής Στατιστικής και αναπληρωτής πρόεδρος στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας AUEB Sports Analytics Group μαζί με τον Ιωάννη Ντζούφρα. Έχει αναγνωρισμένη επιστημονική δραστηριότητα σε τομείς όπως η στατιστική μεθοδολογία, υπολογιστική στατιστική, Βιοστατιστική, και αναλυτική των σπορ.

Ενεργές Συνεργασίες των Συγγραφέων

Οι τρεις συγγραφείς (L. Egidi, Ι. Ντζούφρας και Δ. Καρλής) του άρθρου αυτή τη στιγμή συνεργάζονται για τη συγγραφή ενός βιβλίου σε Football Analytics σε διεθνή επιστημονικό οίκο ενώ στο τελευταίο workshop της ομάδας έδωσαν ένα σεμιναριακό μάθημα σε Football analytics.

Ο L. Egidi και Β. Παλάσκας συνεργάζονται στην ανάπτυξη του λογισμικού “footbayes” (βιβλιοθήκη της στατιστικής γλώσσας προγραμματισμού R).

Ο L. Egidi, Ι. Ντζούφρας και Β. Παλάσκας συνεργάζονται στην συγγραφή ενός επιστημονικού άρθρου αξιολόγησης παικτών στο Βόλεϊ.

Ο Ι. Ντζούφρας και Β. Παλάσκας συνεπιβλέπουν μια διπλωματική εργασία στα πλαίσια του M.Sc. in Statistics του ΟΠΑ και της συνεργασίας με την FSI (Fantasy Sports Interactive)

Η Ομάδα AUEB Sports Analytics

Η ερευνητική ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών AUEB Sports Analytics Group ιδρύθηκε το 2015 από τους καθηγητές Ιωάννη Ντζούφρα και Δημήτρη Καρλή. Μέλη του είναι σημαντικά μέλη της κοινότητα της αναλυτικής των σπορ όπως oι Leonardo Egidi (Πανεπιστήμιο Trieste), Ιωάννης Κοσμίδης (Warwick), Κωνσταντίνος Πελεχρίνης (Pittsburg), Nial Friel (UCD) και Gianluca Baio (UCL) καθώς επίσης και ο πρώην προπονητής της εθνικής Ελλάδας Βόλεϊ, Σωτήρης Δρίκος και ο νυν προπονητής της Εθνικής ομάδας Μπάσκετ του Κοσόβου, Χρήστος Μαρμαρινός. Η ερευνητική ομάδα είναι υπεύθυνη για της σειρά ετήσιων συνεδρίων με το όνομα AUEB Sports Analytics Workshop (6 συνολικά) ενώ το 2019 διοργάνωσε το διεθνές συνέδριο MathSport 2019 με 200 συμμετέχοντες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Η ομάδα έχει μια σειρά από σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στο χώρο της αναλυτικής των σπορ. Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η ομάδα ιδρύθηκε το 2015 λόγω της επίσκεψης του καθηγητή Stefan Kesenne (Πανεπιστήμιο Antwerp & Leuven), σπουδαίου Οικονομολόγου του Αθλητισμού που έπαιξε και ενεργό ρόλο στην υπόθεση Bosman. Ο Stefan Kesenne στήριξε ενεργά την ομάδα μέχρι και το 2021 όπου ξαφνικά απεβίωσε. Η ύπαρξη της ομάδας AUEB Sports Analytics Group οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη συνδρομή και την έμπνευση που μας έδωσε ο κος Kesenne.

*Συγγραφέας του παρόντος άρθρου είναι ο Ιωάννης Ντζούφρας. Το άρθρο είναι βασισμένο στην ανάλυση των Leonardo Egidi (Πανεπιστήμιο της Τεργέστης) και του Βασίλειου Παλάσκα (Fantasy Sports Interactive) με τις συμβουλευτικές συνδρομές των Ι. Ντζούφρα και Δ. Καρλή. Και οι τέσσερεις συγγραφείς είναι ενεργά μέλη της ερευνητικής ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: AUEB Sports Analytics Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Συνέδριο ΟΠΑ: «50 χρόνια μετά –Τα οικονομικά της δικτατορίας»
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Συνέδριο στο ΟΠΑ «50 χρόνια μετά –Τα οικονομικά της δικτατορίας»

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «50 χρόνια μετά: Τα οικονομικά της Δικτατορίας» που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι δείκτες που γεννούν προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων
Academia |

Οι δείκτες που γεννούν προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων

Οι οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης οφείλονται στη μικρότερη δημοσιονομική στήριξη σε σχέση με τις ΗΠΑ, στους αγώνες των καταναλωτών με το υψηλό κόστος ενέργειας και τροφίμων και στο αυξημένο κόστος δανεισμού