
Τη σημασία του προγράμματος Leader για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και του αγροτουριμσού ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας σε ημερίδα που έγινε στην Κατερίνη για τα 31 χρόνια του Leader.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνάδει απόλυτα με την φιλοσοφία και την πολιτική της κυβέρνησής μας για στήριξη της ελληνικής περιφέρειας: «Και αυτό το επιτυγχάνουμε, κυρίως, με έναν τρόπο: Μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Γιατί στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια, κι εν τέλει στηρίζουμε έναν βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της μεγαλύτερης βιομηχανίας που διαθέτει η χώρα, του τουρισμού».
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Ειδική χρηματοδότηση για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών
Για την κυβέρνηση, όπως σημείωσε, ο τουρισμός υπαίθρου και αγροτουρισμός ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό με τη συνέργεια και συνεργασία πολλών μικρών διαφορετικών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, που όλες μαζί δημιουργούν μια ενότητα, ένα προϊόν και προβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.
«Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς. Και πρόσθεσε ότι μέσω του Leader «παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο, ταυτίζοντάς τα με την ποιότητα και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων».
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023- 2027 προβλέπεται δημόσια δαπάνη μέσω του Leader, ύψους 236 εκατ. ευρώ.
Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απορροφητικότητα του ΠΑΑ όπου αναμένεται να επιτευχθεί ρεκόρ ετήσιας απορρόφησης πόρων με πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ. «Η υλοποίηση του ΠΑΑ σε χρόνο ρεκόρ, καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί στον συγκεκριμένο τομέα, δείχνουν τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει το δυναμικό των επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα», είπε χαρακτηριστικά.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση