Οι κυβερνήσεις τριών χωρών —της Ολλανδίας, του Καναδά και του Ισημερινού— τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας πως θα ενίσχυε τον αγώνα κατά των «κλεπτοκρατών» που ασκούν εξουσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην εκστρατεία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς, του οποίου η λειτουργία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Ένα τέτοιο δικαστήριο θα παρείχε στη διεθνή κοινότητα ένα επιπλέον εργαλείο για την επιβολή υφιστάμενων νόμων κατά της διαφθοράς», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του στη Χάγη, μια πόλη που φιλοξενεί διεθνή δικαστήρια.

Απώλειες τρισεκατομμυρίων

Περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια από δαπάνες προμηθειών χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο λόγω της διαφθοράς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός δικαστής Μαρκ Γουλφ, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας, ανέφερε ότι ένα τέτοιο δικαστήριο «θα επικεντρωνόταν στους ανώτερους (κυβερνητικούς) αξιωματούχους και όσους δωροδοκούν». «Η κουλτούρα της εξάλειψης της διαφθοράς ξεκινά από την κορυφή», τόνισε στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης.

181 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση κατά της Διαφθοράς με στόχο την πάταξη του φαινομένου παγκοσμίως.

«Ωστόσο, οι κλεπτοκράτες χαίρουν ατιμωρησίας επειδή ελέγχουν την απονομή δικαιοσύνης στις χώρες τις οποίες κυβερνούν», είπε ο Γουλφ και συμπλήρωσε ότι σε ένα τέτοιο δικαστήριο «θαρραλέοι καταμηνυτές ατασθαλιών θα μπορούσαν να καταθέσουν αποδείξεις εάν δεν μπορούν να το κάνουν στις χώρες όπου ζουν».

Πάντως, οι υπέρμαχοι της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου κατά της διαφθοράς παραδέχονται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να γίνει πραγματικότητα, ενώ θεωρούν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει το ΔΠΔ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να λειτουργεί το 2002 με σκοπό να επιβάλει ποινές για ορισμένες από τις χειρότερες θηριωδίες που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο. Ωστόσο, εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του για τη σύλληψη των κατηγορουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Περισσότεροι από 11.200 οι νεκροί – Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι
Επικαιρότητα |

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Περισσότεροι από 11.200 οι νεκροί – Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στην Τουρκία, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων και βαρέων μηχανημάτων