Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ότι το 2023 θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς θα επιδεινώνεται η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ενώ και η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οι 5 άξονες

Μιλώντας νωρίτερα το μεσημέρι στο Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στο Ζάππειο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες για το 2023, καθώς τείνουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Για να αντιμετωπιστούν οι πηγές ανησυχίας στη νέα χρονιά, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ο πρόεδρός του, προτείνει μια δέσμη μέτρων προς πέντε βασικές κατευθύνσεις.

1. Την ανακατεύθυνση των πόρων του προϋπολογισμού, με στόχευση στην ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών. Με μόνιμες και όχι εφήμερες παρεμβάσεις που προσδιορίζονται από τον εκάστοτε εκλογικό κύκλο.

2. Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε για να «ακουμπήσει» πάνω σε υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας.Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι και Ταμείο Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης: Κατρίνης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία

3. Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών τονίζοντας ότι :«O μηχανισμός της κυβέρνησης είναι ατελέσφορος. Τον Οκτώβριο μόνο, οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh στην πανάκριβη ελληνική χονδρεμπορική, που σημειωτέον τον Οκτώβριο ήταν πρώτη στην Ευρώπη, και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ. Δηλαδή, σε υπερδιπλάσια τιμή από την αγορά κερδίζοντας μόνο για ένα μήνα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Δεν συνέβη μόνο τον Οκτώβριο. Τι έγινε τον Σεπτέμβριο; Από 433 ευρώ στα 800 ευρώ/MWh. Δεν αποδεικνύεται καθ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο μηχανισμός δεν λειτουργεί και ότι δίνει λίγα στους ευάλωτους και πολλά στους παραγωγούς και στους προμηθευτές μέσα από το στρεβλό μοντέλο των επιδοτήσεων;».

4. Χρειάζονται ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών όπου παρατήρησε πως εδώ και πολλές δεκαετίες, οι τιμές των τροφίμων και των άλλων βασικών ειδών νοικοκυριού δεν ήταν ποτέ αντίστοιχες με την αγοραστική δύναμη των κατοίκων της χώρας.  Επισήμανε τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές σε πρώτες ύλες  και τα αρκετά «γκρίζα» σημεία στις σχέσεις λιανεμπόρων και προμηθευτών που εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των εξαγγελιών των κυβερνήσεων περί νομοθεσίας για «καθαρές» τιμές, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν τις κύριες εγγενείς αιτίες για το διαχρονικό φαινόμενο της ακρίβειας στη χώρα μας.

5. Απαρίθμησε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου και για την παροχή δυνατότητας επαναγοράς του δανείου από το δανειολήπτη, πριν ακόμη φύγει το δάνειό του από την τράπεζα και πάει σε Fund. «Από τις πολιτικές της κυβέρνησης, μόνο οι τράπεζες απαλλάχθηκαν από τα κόκκινα δάνεια και όχι οι πολίτες -όπως επαίρεται η κυβέρνηση- αφού το χρέος τους παραμένει. Δυστυχώς, το κυβερνητικό πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, υλοποιήθηκε μόνο και μόνο για να βοηθήσει λογιστικά τις τράπεζες. Βασίστηκε -κατά βάση- στις ρευστοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς και όχι στις βιώσιμες ρυθμίσεις»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας