Έντεκα ημέρες προτού λήξει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στις 9 Δεκεμβρίου για το επίδομα θέρμανσης έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία περίπου 880.000 πολίτες – νοικοκυριά ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με βάση τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πραγματικοί δικαιούχοι είναι περίπου 1.300.000 νοικοκυριά.

Μάλιστα από τους 880.000 που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκρίσεων και των απορρίψεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν υποθέσει κάποιος ότι οι περισσότερες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα έχουν εγκριθεί, περίπου 500.000 δικαιούχοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης στο www.aade.gr (MyΘέρμανση), η οποία και εύκολη διαδικασία είναι και σίγουρα χρήματα με τη μορφή επιδότησης μπορεί να αποφέρει σε χιλιάδες πολίτες.

Αυτοί που δεν έχουν υποβάλει αίτηση

Γιατί όμως χιλιάδες μέχρι στιγμής έχουν γυρίσει την πλάτη στο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων; Μία απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ακόμη και αν δεν έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Μία άλλη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι δεν υποβάλλουν διότι ακόμη και αν είναι δικαιούχοι δεν θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο κάποια από τα επιδοτούμενα αλλά θα ζεσταθούν και αυτόν τον χειμώνα με air condition ή ηλεκτρικές σόμπες που εξαιρούνται. Υπάρχουν και εκείνοι που έχουν από πέρυσι στις δεξαμενές πετρέλαιο θέρμανσης και εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν άλλο και αν κάνουν την αίτηση και εγκριθεί μπορεί να λάβουν επίδομα ως προκαταβολή που στο τέλος το κράτος θα έρθει να τους το ζητήσει πίσω.

Διαβάστε επίσης:  Επίδομα θέρμανσης: Σπάει τα κοντέρ με πάνω από 800.000 αιτήσεις

Οι νέοι δικαιούχοι που υπολογίζονται σε περίπου 500.000 αλλά και όσοι είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λάβουν ολόκληρη το επίδομα θέρμανσης εφόσον προμηθευτούν πετρέλαιο αξίας διπλάσιας του ύψους του επιδόματος. Μάλιστα για τον υπολογισμό της αξίας δεν θα ληφθεί υπόψη το ποσό που αναγράφεται στο τιμολόγιο αλλά τα λίτρα που έχουν αγοραστεί πολλαπλασιαζόμενα με 1,40 ευρώ/lt που είναι η τιμή αναφοράς που προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε κάποιον αντιστοιχεί επίδομα 200 ευρώ για να καλύψει τα 400 ευρώ που είναι η διπλάσια αξία του επιδόματος μπορεί να το πράξει βάζοντας 285 λίτρα (285 Χ 1,40 €/lt =400 €) και όχι 347 λίτρα τα οποία πολλαπλασιαζόμενα με την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,15 €/lt κοστίζουν 400 ευρώ.

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει

Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει σημαντικά σε σύγκριση με την αρχική τιμή που κινήθηκε στα επίπεδα του 1,40 ευρώ ανά λίτρο καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το εν λόγω καύσιμο σε τιμή και κάτω από 1,15 ευρώ το λίτρο. Ναι παραμένει υψηλά η τιμή του αλλά σε σύγκριση με το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικές σόμπες και air-condition είναι αρκετά πιο οικονομικό.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις πολυκατοικίες που διαθέτουν σύστημα αυτόνομης θέρμανσης. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι πολλά διαμερίσματα δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ανάψουν το καλοριφέρ με αποτέλεσμα όσοι παραμένουν πιστοί σε αυτόν τον τρόπο θέρμανσης να επιβαρύνονται με υπέρογκα κοινόχρηστα καθώς για να ζεσταθούν ο καυστήρας ανά διαμέρισμα καταναλώνει πολύ περισσότερο πετρέλαιο σε σύγκριση με το αν χρησιμοποιούσαν το καλοριφέρ όλα τα διαμερίσματα.

Διαβάστε επίσης: Φθάνει το επίδομα θέρμανσης για να ζεσταθούμε;

Τι επιδοτείται

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση επιδοτούνται το πετρέλαιο θέρμανσης, το Φυσικό Αέριο, το Υγραέριο, τα Καυσόξυλα, τα Pellet, η Κηροζίνη και η αντλία θερμότητας για πολύ συγκεκριμένους Δήμους.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όσοι μένουν σε πρώτη κατοικία και είναι ιδιοκτήτες, ενοικιαστές ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν το ακίνητο που μένουν. Εκτός αιτήσεων παραμένουν οι φιλοξενούμενοι, οι φοιτητές και όσοι θερμαίνονται με ρεύμα.

Αν κάποιος υποβάλει αίτηση και κάνει λάθος μπορεί έως τις 9 Δεκεμβρίου να την επαναλάβει όσες φορές θέλει. Η τελευταία αίτηση είναι αυτή που θα μετρήσει στο σύστημα. Οι περυσινοί δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολή έως 21 Δεκεμβρίου στο ύψος του περυσινού επιδόματος.

Οι τελικές πληρωμές βάσει της ημερομηνίας αγοράς του καυσίμων έχουν οριστεί ως εξής:

  • Αγορές έως 30/11: Πληρωμή 21/12
  • Αγορές έως 31/1/2023: Πληρωμή 28/2
  • Αγορές έως 31/3/2023: Πληρωμή 28/4
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία