Κλίμα κάλπης αρχίζουν να «μυρίζουν» οι επενδυτές (εκτός του Κ. Μητσοτάκη) και τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά είναι σε προεκλογικό φόντο. Οι ενδεχόμενες διπλές εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω της αλλαγής του συστήματος, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, χωρίς όμως η εκλογολογία να “παγώνει” τον επενδυτικό ρυθμό.
Ο πολιτικός κίνδυνος δεν βρίσκεται στα βασικά σενάρια των ξένων αναλυτών, αν και το βλέμμα θα είναι στραμμένο στις επικείμενες. Στελέχη από τους οίκους αξιολόγησης έχουν εξάλλου εκφράσει την πιθανότητα να προβούν σε νέα αναβάθμιση της Ελλάδας για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (την οποία απώλεσε στην κρίση του 2010) μετά τις εκλογές.
Το ταξίδι του πρωθυπουργού πάντως στο Λονδίνο είχε φόντο τις κάλπες και τα μηνύματα προς τους επενδυτές είχαν προεκλογικές νότες. Από το βήμα του πρώτου «Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου», και το οποίο διεξάγεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη Morgan Stanley, ανέλυσε τη διαδικασία των δεύτερων εκλογών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες.
Εθεσε εκ νέου το δίλημμα των εκλογών, τονίζοντας ότι η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. “Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή”, είπε και πρόσθεσε «στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023 και μάλιστα προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές αναμένει ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι, όπως είπε, θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις.
Σε ρυθμούς εκλογών η οικονομική ατζέντα
Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να κινούνται σε προεκλογικό κλίμα, διαμορφωνοντας ατζεντα έως και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τότε, θα διαφανούν τα οικονομικά περιθώρια για ένα ενδεχόμενο πακέτο ενιχύσεων προς τους πολίτες, όπου το μίγμα των παρεμβάσεων (μόνιμων ή έκτακτων) θα έχει βασική στόχευση την ενίσχυση των εισοδημάτων των ευάλωτων και της μεσαίας. Δεν αποκλείεται κάποια έκτακτη στήριξη να ανακοινωθεί και στα τέλη του έτους, καθότι η ανάπτυξη εφέτος είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις “χαρίζοντας” πολιτική ευελιξία΄ξια στον πρωθυπουργό για νέες παρεμβάσεις.
Από το Λονδίνο, ο πρωθυπουργός απέστειλε κάλεσμα προς τους επενδυτές, σπεύδοντας, επίσης, να υπογραμμίσει τις ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Εκανε λογο για ανάπτυξη εφέτος κοντά στον 6%, ενώ για το 2023 ίσως και υψηλότερα του 1,8%.
Σημείωσε τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης. Με οδηγό την ανάπτυξη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιοποίηση από την Ελλάδα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιο να μετατραπεί η χώρα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας. Ο κ. Petitgas ανέφερε «αισθανόμαστε σίγουρα μεγάλη αισιοδοξία στη Morgan Stanley.
Τα σχέδια της επόμενης 4ετίας
Από τις βασικές στρατηγικές της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία , με τον πρωθυπουργό να αναφέρει, από το Λονδίνο. το ρεκόρ των επενδύσεων το 2022, εκφράζοντας την εκτίμηση για νέο ρεκόρ και το 2023. «Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Περιέγραψε επίσης τις προτεραιότητες για τη νέα 4ετία, τονίζοντας τους βασικούς άξονες, όπως η ποιότητα της ανάπτυξης, η αειφορία, το ψηφιακό στοιχείο και στο κοινωνικό επίπεδο, δίνεται μεγάλη έμφαση στην Υγεία. «Προτεραιότητα για μένα θα είναι η ποιότητα της ανάπτυξης», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με ένα 5%, 6%, 7% ανάπτυξης -ή ένα 2%, 3% σε δύσκολα χρόνια- αλλά με το να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμένα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό με έναν τρόπο που μας επιτρέπει να προσπεράσουμε άλλες χώρες και θα είναι κοινωνικά δίκαιος, υπό την έννοια ότι το διαθέσιμο εισόδημα και οι μισθοί, ειδικά οι κατώτεροι μισθοί, θα αυξηθούν και όλοι θα έχουν ένα δίκαιο μερίδιο στον πλούτο που δημιουργούμε.
Επομένως, για μένα αυτό το στοιχείο της ποιότητας της ανάπτυξης που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι πολύ σημαντικό. Και η αειφορία, το ψηφιακό και το κοινωνικό στοιχείο πρέπει να αποτελούν μέρος των πολιτικών μας σε όλα τα επίπεδα. Επιδίωξή μου είναι να μειωθεί η ανεργία σαφώς κάτω από το 10% και κινούμαστε προς αυτόν το στόχο.
Φυσικά δίνουμε μεγάλη έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων, εκπαιδεύοντας το εργατικό δυναμικό μας, “ανοίγοντας” τα πανεπιστήμιά μας απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος. Και στο κοινωνικό επίπεδο, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην Υγεία», είπε ο Πρωθυπουργός.
Επενδύσεις στην ενέργεια και το LNG
Ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο για την ενέργεια το οποίο εστιάζει στην μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, μπορεί να παίξει έναν ρόλο σε αυτό, σε δύο επίπεδα: πρώτον, ως κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τόνισε ότι γίνονται πολλές επενδύσεις, μεγάλη ποσότητα LNG θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μέσω της Ελλάδας.
Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ερευνά αν έχει δικούς της φυσικούς πόρους σε ό,τι αφορά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πολύ σημαντικές έρευνες διενεργούνται από την Exxon και την Helleniq Energy νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. “Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Και για εμάς είναι μία πραγματική πρόκληση. Έχουμε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές. Το ζήτημα είναι να προτεραιοποιήσουμε επενδύσεις, να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε τα δίκτυα και τις υποδομές για να φέρουμε όλη αυτή την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Και φυσικά μπορούμε επίσης να φέρουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές από την Αφρική», είπε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: in.gr
Latest News
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα»
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες
Στα 20 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία