Στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπου καταγράφηκε αποκλιμάκωση.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως και τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν υπολογίσει αύξηση 7%.

Μετά τα στοιχεία τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης στο 1,98% πριν εξισορροπήσουν την κίνηση.

Διαβάστε επίσης -Γαλλία: Ο πληθωρισμός «χτυπά» και την μπαγκέτα

Μειωμένες δαπάνες

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την γαλλική στατιστική αρχή δείχνουν επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και τα μεταποιημένα αγαθά, ενώ το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά μειώθηκε, ακόμη και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση περιέκοψε τις εκπτώσεις στο ντίζελ και τη βενζίνη.

Οι τιμές για τις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση — ελαφρώς λιγότερο από το 3,1% που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξεδόθη από το  την Insee, αναφέρεται ότι οι αυξανόμενες τιμές βλάπτουν τους καταναλωτές, οι οποίοι μείωσαν τις δαπάνες για ενέργεια, βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα τον Οκτώβριο. Συνολικά, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 2,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μείωση 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ