
Στις πλατείες των χωριών αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους οι θεσσαλοί αγρότες την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ενώ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον Ε 65.
Την απόφαση την πήραν αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά της Καρδίτσας, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά, με κύρια αιτήματα το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Διαβάστε επίσης: Αγροτικό πετρέλαιο: Αλλαγές στους όρους επιστροφής του ΕΦΚ
Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες το κόστος προαγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κλπ), ενώ στον αντίποδα, οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κλπ).
Οι αγρότες ζητούν άμεσα:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.


Latest News

Καταστροφική η ακαρπία στις ελιές Χαλκιδικής - Ζημιά 161 εκατ. ευρώ
Μειωμένη κατά 70% η παραγωγή από την ακαρπία του 2021 – Ενίσχυση ζητούν οι ελαιοκαλλιεργητές

Πώς θα αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων
Το αποθεματικό της κρίσης δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

Παρατείνεται η εκκοκιστική περίοδος
Μέχρι πότε γίνονται παραδόσεις σύσπορου βάμβακος

Τι αλλάζει στο σύστημα ελέγχου των οίνων ΠΟΠ
Νέο ψηφιακό σύστημα σήμανσης

Εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του ο αμπελώνας του Κιλκίς
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αμπελοοινική περίοδος 2022-2023 για την ΠΕ Κιλκίς

Εφαρμογή – ασπίδα προστασίας για τον παγετό στα χέρια των αγροτών
Έγκαιρη προειδοποίηση των αγροτών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας

Υπεγράφη η απόφαση ένταξης για την ενίσχυση στις ζωοτροφές – Στα 85,94 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση για τις ζωοτροφές

Πώς κινήθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων – Σε ποια η τιμή αυξήθηκε
Ισχυρές παραμένουν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

Έρχεται πακέτο αποζημιώσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ
Οι ενισχύσεις θα δοθούν υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων

Επί ποδός οι αγρότες - Ενισχύονται τα μπλόκα
Πάνω από 600 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στον αυτοκινητόδρομο Ε 65 στην Καρδίτσα