Βασίλισσες μελισσών ελληνικής παραγωγής από επιλεγμένα μελίσσια της Θεσσαλίας, στοχεύει να δημιουργήσει το πρόγραμμα της Βασιλοτροφίας, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του προγράμματος «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά» και υλοποιείται από το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Λάρισας.
Διαβάστε επίσης: Μελισσοκομία: Κινδυνεύει η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων
«Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η υλοποίηση μαζικής παραγωγής βασιλισσών από τα επιλεγμένα μελίσσια που διατηρούν οι μελισσοκόμοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας με στόχο την δημιουργία πολυπληθούς, επιλεγμένου και κατάλληλου γενετικού υλικού, ικανό να επιφέρει σε βάθος χρόνου μεγαλύτερη παραγωγή, ανθεκτικότητα σε ασθένειες αλλά και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά στα μελίσσια της περιοχής», είπε ο αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μεταφέροντας και το προσωπικό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την μελισσοκομία, το οποίο μετουσιώνεται σε ενισχυτικές δράσεις και προγράμματα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου.
Επισήμανε δε, ότι από τους 2.500 μελισσοκόμους που είναι εγγεγραμμένοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήρθαν σε επαφή με το πρόγραμμα, κατά προσέγγιση το 23% (600 περίπου μελισσοκόμοι), ενώ με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει και άλλοι μελισσοκόμοι της περιοχής, με τη συνέχιση της δράσης την άνοιξη του 2023, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 40-45%.
Η εκπρόσωπος του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Operations Director & Head of Thessaloniki Office Μόνα Δερματά επισήμανε τη σημασία αυτού του καινοτόμου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, προγράμματος.
Ο επίκουρος Καθηγητής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ Γιώργος Γκόρας, παρουσίασε τόσο τη φιλοσοφία του προγράμματος και τα στάδια της υλοποίησης, όσο και τα αποτελέσματά του. «Για την υλοποίηση, επιλέχθηκαν 21 εξειδικευμένοι μελισσοκόμοι από ένα σύνολο περισσοτέρων από 120 αιτήσεων, οι οποίοι, αφού έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση, πραγματοποίησαν εκτεταμένους εμβολιασμούς σε όλους τους ενδιαφερόμενους μελισσοκόμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με τον τρόπο αυτό, οι ωφελούμενοι μελισσοκόμοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις λεπτομέρειες της διαδικασίας του εμβολιασμού, να λύσουν απορίες, να δοκιμάσουν οι ίδιοι τις δυνατότητές τους, αλλά και να λάβουν λίγες μέρες μετά, έως 30 βασιλικά κελιά που είχαν παραχθεί από το δικό τους επιλεγμένο γενετικό υλικό, με άριστες συνθήκες για να τα χρησιμοποιήσουν στα μελίσσια τους».
Την αξία, πρωτοτυπία και καινοτομία του προγράμματος, επιβεβαιώνει η βράβευση της δράσης στα Bravoawards 2022 και Environmental awards2022.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032