
Μία από τις μικρότερες παραγωγές αναμένεται να έχουν τα εσπεριδοειδή τη σεζόν 2022/23 σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Στον αντίποδα, η Ελλάδα φαίνεται να αντέχει, με την παραγωγή να αναμένεται αυξημένη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εσπεριδοειδών (WCO) η παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί κατά 13% φτάνοντας τους 25.958.275 τόνους το 2022/23.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για μανταρίνι – Στα όρια το πορτοκάλι
Τα στοιχεία για την πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εσπεριδοειδών, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι επηρέασε τις καλλιέργειες σε Ισπανία, Μαρόκο, Ιταλία, Τουρκία και Τυνησία, χώρες που ετοιμάζονται για μικρότερες παραγωγές.
Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις η παραγωγή πορτοκαλιού αναμένεται να μειωθεί κατά 11,79% σε σύνολο 13.995.754 τόνων. Παρόμοια μείωση αναμένεται επίσης για τις άλλες κατηγορίες εσπεριδοειδών, συγκεκριμένα το γκρέιπφρουτ (μείωση 16,88% φτάνοντας τους 769.043 τόνους), τα μανταρίνια (μείωση 13,32% φτάνοντας τους 7.176.116 τόνους) και τα λεμόνια (μείωση 15,70% φτάνοντας τους 7.043 τόνους).
Αύξηση στην Ελλάδα
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 15,09% και 20,97% στην Ισπανία και την Ιταλία, αντίστοιχα ενώ η WCO εκτιμά αύξηση 10,83% για την Ελλάδα.
Στο νότιο χείλος της Μεσογείου, η παραγωγή αναμένεται επίσης να μειωθεί, κατά 33% εκατό στο Μαρόκο, 27,24% στην Τουρκία και 17,12% στην Τυνησία. Οι όγκοι αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί στο Ισραήλ (+0,40%) και να αυξηθούν στην Αίγυπτο κατά 8,24%.

Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, αναμένεται να μειωθεί κατά 5,16% σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.
«Οι πληροφορίες για την αγορά που λάβαμε από τις μεγάλες χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο υποδηλώνουν ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών 2022/23 προβλέπεται να μειωθεί στους 25.958.275 τόνους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη μείωση 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του WCO Philippe Binard.
Ο Eric Imbert της Τεχνικής Γραμματείας CIRAD και WCO πρόσθεσε ότι η φετινή σοδειά είναι μια από τις μικρότερες των τελευταίων εποχών, κυρίως λόγω των κλιματικών ζητημάτων στις κορυφαίες χώρες εξαγωγής, προσθέτοντας ότι παρά τη μείωση της παραγωγής στο βόρειο ημισφαίριο, η αγορά εσπεριδοειδών συνεχίζει να παραμένει ανοδική. «Τα εσπεριδοειδή είναι ακόμα ένα από τα κορυφαία φρούτα στην παγκόσμια αγορά», είπε.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση