Ας πούμε ότι το δεξαμενόπλοιο που στο πηδάλιό του ταξίδευαν σκαρφαλωμένοι επί 11 ημέρες τρεις μετανάστες από τη Νιγηρία δεν είχε φτάσει στις Κανάριες Νήσους, αλλά στον Πειραιά. Τι θα είχε συμβεί; Πρώτα απ’ όλα θα είχαν συρρεύσει μέσα σε λίγα λεπτά στο λιμάνι μερικές χιλιάδες άνθρωποι για να δουν το περίεργο θέαμα, όπως είχε συμβεί μ’ εκείνη την έρμη τη φάλαινα που είχε χάσει τον δρόμο της στον Σαρωνικό. Υστερα θα είχε ξεσπάσει πολιτική θύελλα για την τύχη των τριών γενναίων. Ο Αδωνις θα έβγαινε στα κανάλια και θα ζητούσε σιδηρά πυγμή κατά των λαθρομεταναστών, ο Μηταράκης θα ανακάλυπτε έναν τουρκικό δάκτυλο πίσω από την υπόθεση, ο Τσίπρας θα ζητούσε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για τη χορήγηση τιμητικού ασύλου. Και ο Ανδρουλάκης θα αναρωτιόταν, με νόημα, αν, μετά τον ίδιο, συνιστούσαν και οι Νιγηριανοί απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Πράγματι, με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι τρεις μετανάστες θα ενέπιπταν εύκολα σε αυτή την κατηγορία. Ακόμη και το σχέδιο νόμου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που τέθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σε ηλεκτρονική διαβούλευση προέβλεπε στην αρχική του μορφή ότι η εθνική ασφάλεια σχετίζεται με την «εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος». Ποιος μας έλεγε λοιπόν ότι οι τρεις που ταξίδεψαν τόσες χιλιάδες μίλια ακουμπώντας σχεδόν τη θάλασσα δεν αποτελούσαν τον προπομπό μιας ευρύτερης εφόδου με στόχο την πρόκληση μιας ανθρωπιστικής κρίσης ανάλογης μ’ εκείνη του Μαρτίου του 2020;
Ευτυχώς επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας περιορίστηκε σημαντικά. Υστερα κι από τις παρεμβάσεις των συνταγματολόγων, η απαρίθμηση των λόγων εθνικής ασφάλειας που δικαιολογούν άρση απορρήτου περιλαμβάνει αποκλειστικά λόγους σχετικούς με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Οσες δηλώσεις και να κάνει λοιπόν ο Βαρουφάκης για το πόσο καλύτερα θα ήμασταν αν είχαμε βγει από το ευρώ, δεν θα καταφέρει να αρχίσει επιτέλους η ΕΥΠ να παρακολουθεί το τηλέφωνό του.
Είναι θετικό επίσης ότι απαλείφθηκε η αναφορά σε «άλλες υβριδικές απειλές», που θα μπορούσε να περιλαμβάνουν και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αρκετό κακό έκανε η ψήφιση του άρθρου 36 του Ποινικού Κώδικα, για την οποία ο Πρωθυπουργός δήλωσε (όχι σε έλληνα, αλλά σε αμερικανό δημοσιογράφο) ότι έχει μετανιώσει.
Mε λίγα λόγια, όσο πιο στενός είναι ο ορισμός της εθνικής ασφάλειας τόσο το καλύτερο. Oι μετανάστες θα γλιτώσουν από τη φυλακή κι εμείς, οι υπεράνω υποψίας έντιμοι πολίτες, από την παρακολούθηση.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης