Η κατάρρευση της αυτοκρατορίας FTX του Sam Bankman-Fried άφησε τους πελάτες με χαμένα κεφάλαια και άλυτα ερωτήματα. Αλλά η πολυαναμενόμενη συνέντευξή του την Τετάρτη στον Andrew Ross Sorkin των New York Times δεν απάντησε σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα, ούτε έδωσε το «mea culpa» που πολλοί ήλπιζαν να ακούσουν από τον 30χρονο πρώην δισεκατομμυριούχο της κρυπτογράφησης.

Ο Bankman-Fried επέμεινε στην αφήγηση ότι η κατάρρευση της FTX προέκυψε από μια πρόωρη κατάρρευση της αγοράς και υποστήριξε ότι δεν είχε διαπράξει εν γνώσει του κανένα έγκλημα. Συμμετείχε στη συζήτηση διαδικτυακά από την κατοικία του στις Μπαχάμες, παρά τη συμβουλή των δικηγόρων του να μην το κάνει.

Τα ανταλλακτήρια FTX.com και FTX US του Bankman-Fried είχαν κάποτε αποτιμηθεί σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι οντότητες κατέθεσαν αίτηση για προστασία από πτώχευση νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ήρθαν στο φως παρατυπίες στον ισολογισμό του βραχίονα συναλλαγών της FTX, Alameda Research. Οι προκαταρκτικές δικαστικές διαδικασίες αποκαλύπτουν ότι δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών της FTX παραμένουν ανεξέλεγκτα. Ο Bankman-Fried παραδέχτηκε ότι έγινε νευρικός μετά τη δημοσίευση αυτή αν και δεν πίστευε ότι θα επηρέαζε την FTX.

Λανθασμένη μεταφορά

Μια θεωρία είναι ότι ο Bankman-Fried μετέφερε λανθασμένα αυτά τα κεφάλαια μεταξύ του χρηματιστηρίου FTX, και της Alameda, η οποία τα σπατάλησε μέσω μιας σειράς κακών συναλλαγών. Όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα από τον Sorkin αν πήρε αθέμιτα καταθέσεις πελατών και τις δάνεισε στην Alameda, ο Bankman-Fried είπε ότι δεν εκμεταλλεύτηκε εν γνώσει του τα κεφάλαια.

Αντ’αυτού, απέδωσε την κατάσταση σε λογιστικό λάθος, λέγοντας ότι υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των νόμιμων ελεγμένων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και των αριθμών που εμφανίζονταν στα ελαττωματικά ταμπλό του ανταλλακτηρίου.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σχέση μεταξύ της Alameda και της FTX, ο Bankman-Fried είπε ότι αυτή μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας ότι η Alameda αντιπροσώπευε μόνο το 2% περίπου του όγκου της FTX το 2022, από περίπου 45% του όγκου της FTX το 2019. Είπε επίσης ότι το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της FTX ζούσαν μαζί με τους υπαλλήλους της Alameda δεν φαινόταν ακατάλληλο.

Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του και για το αν είχε ποινικές ευθύνες, ο Bankman-Fried τραύλισε και δήλωσε πως θα υπάρξει χρόνος και χώρος για να σκεφτεί τον εαυτό του και το μέλλον του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το blockchain, τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα μεταβείτε εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News