«Έχεις καλό πράγμα εδώ», είπε χαμογελώντας ο Τόμας Μίλερ της Γερμανίας, σφίγγοντας τον δικέφαλο του νέου εθνικού ήρωα, Νίκλας Φίλκρουγκ.

Το στιγμιότυπο μεταξύ των δύο παικτών σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα ήταν σαν εικόνα ενός στελέχους hedge-fund που πατρονάριζε έναν πρωτόγονο τροφοσυλλέκτη που συνάντησε σε σαφάρι. Ο Μίλερ, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2014 και πολυεκατομμυριούχος παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, ενσαρκώνει το σύγχρονο εκλεπτυσμένο ποδόσφαιρο που αντικατέστησε το παραδοσιακά πιο «σωματικό» παιχνίδι της Γερμανίας μετά το 2004. Έχει περιγράψει τον ρόλο του στο γήπεδο ως Raumdeuter, «ερμηνευτή χώρων».

Αντίθετα, ο Φίλκρουγκ, ένας πιο μπρουτάλ σέντερ φορ με ιστορία σαν της Σταχτοπούτας, του οποίου η καθυστερημένη ισοφάριση κόντρα στην Ισπανία κράτησε την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενσαρκώνει το παλιό γερμανικό ποδόσφαιρο. Μέσα στο γήπεδο όσο και έξω, οι Γερμανοί έχουν περάσει αυτό το παγκόσμιο κύπελλο μαχόμενοι σε πολιτιστικούς πολέμους. Την Πέμπτη, πρέπει να συγκεντρωθούν και να νικήσουν την Κόστα Ρίκα —με δύο γκολ διαφορά, αν η Ιαπωνία ισοφαρίσει τον άλλο αγώνα του ομίλου με την Ισπανία— ή να πετάξουν ντροπιασμένοι για την πατρίδα τους. Μπορούν να διατηρήσουν τη φήμη τους ως «διεκδικήτρια ομάδα» ανακατασκευάζοντας τον εαυτό τους εν μια νυκτί;

Ο πιο έντονος πολιτισμικός πόλεμος διεξάγεται στην ίδια την Γερμανία. Μερικοί Γερμανοί, αηδιασμένοι από τη συμπεριφορά του Κατάρ προς τους μετανάστες εργάτες και τα άτομα LGBT+, μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το εναρκτήριο παιχνίδι του κυπέλου τράβηξε λιγότερους Γερμανούς τηλεθεατές ακόμη και από αστυνομικές σειρές, και παρόλο που 17 εκατομμύρια Γερμανοί παρακολούθησαν την ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία, ήταν ακόμα 9 εκατομμύρια λιγότεροι από τον αγώνα Γερμανίας-Μεξικού της φάσης των ομίλων στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ποτέ στο Κατάρ

Ο σύλλογος του ίδιου του Φίλκρουγκ, η κοινωνικά ευαίσθητη Βέρντερ Βρέμης, δήλωσε ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε δοθεί στο Κατάρ» και δεσμεύτηκε «στις επικοινωνίες της να απέχει από το να δείχνει πάθος για αυτό το τουρνουά».

Ωστόσο, ο Φίλκρουγκ λέει ότι έλαβε υποστηρικτικά μηνύματα από συναδέλφους του στον σύλλογο. Πέραν αυτού, ο 29χρονος έχει εκτοξευτεί από την αφάνεια στη επίζηλη θέση του ινδάλματος της χώρας. Ξεκίνησε την περασμένη σεζόν σαν αναπληρωματικός στη Βέρντερ στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, αλλά στάθηκε τυχερός όταν ο προπονητής, Μάρκους Ανφάνγκ, παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του για την Covid-19. Ο διάδοχος του Ανφάνγκ επέλεξε τον Φίλκριγκ ο οποίος άρχισε να σκοράρει.

Η Βέρντερ κέρδισε την άνοδο στη Α κατηγορία και τη στιγμή που το πρωτάθλημα σταμάτησε για το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτόν τον μήνα, ο “Φίλε” ήταν ο καλύτερος σκόρερ της Bundesliga στη Γερμανία. Δεν είχε παίξει ποτέ στην Εθνική Γερμανίας όταν ο προπονητής Χάνσι Φλικ τον επέλεξε για την ομάδα που θα αγωνιζόταν στο Κατάρ.

Ακόμη και το όνομα του Φίλκριγκ, που παραπέμπει στο γέμισμα μιας κανάτας μπύρας (“Krug”), έχει οσμή από το παρελθόν που αρέσει στους νοσταλγικούς Γερμανούς ποδοσφαιρόφιλους. Είναι φιγούρα από το παρελθόν της Γερμανίας που πολλοί πίστευαν ότι είχε παρέλθει: ο «εννιάρης», ο σκόρερ με τη φανέλα νούμερο εννέα. Αν και δεν είναι σπουδαίος εννιάρης όπως ο Ούε Σίλερ ή ο Μιροσλάβ Κλόζε, ο Φίλκριγκ μοιάζει με έναν άλλο ξανθό, πανύψηλο (1,89m) πρώην αγρότη σέντερ φορ των αρχών της δεκαετίας του 1980: τον Χορστ Χρούμπε που είχε το προσωνύμιο Das Ungeheuer, «Ο Τεράστιος».

Ο Φίλκρουγκ με το χαρακτηριστικό κενό στα δόντια είναι το είδος του άκομψου Γερμανού ποδοσφαιριστή που κάποτε ώθησε τον πρώην προπονητή της χώρας Μπέρτι Φογκτς να πει ότι οι Γερμανοί χορεύουν «σαν ψυγεία». Όμως και τα ψυγεία έχουν τις χρήσεις τους. Για να σκοράρει εναντίον της Ισπανίας, ο Φίλκρουγκ έσπρωξε από τη μέση, τον μεγαλωμένο στην Αγγλία συμπαίκτη του, τον 19χρονο ντριμπλαδόρο Τζαμάλ Μουσιαλά, έναν ακόμη σοφιστικέ παίκτη της Μπάγερν, και στη συνέχεια απλά έστειλε την μπάλα στο τέρμα. Ο τερματοφύλακας της Γερμανίας Μάνουελ Νόιερ, επίσης από την Μπάγερν, τον επαίνεσε, κάπως σαν να τον πατρονάριζε κιόλας, ως «ενστικτώδη παίκτη».

«O ευγενής αγροίκος»

Αυτή φαίνεται να είναι και η άποψη του γερμανικού προπονητικού επιτελείου. Μπορεί να βάλουν εξ αρχής τον «ευγενή αγροίκο» κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ένα παιχνίδι που η Γερμανία σκοπεύει να περάσει γύρω από την μεγάλη περιοχή της αντιπάλου, αλλά η δική του ερμηνεία των χώρων δεν θεωρείται αρκετά εκλεπτυσμένη για πιο δύσκολα παιχνίδια.

Αλλά ρο σοφιστικέ και εκλεπτυσμένο παιχνίδι δεν λειτούργησε για τη Γερμανία. Οι άλλοι επιθετικοί έχουν σουτάρει σαν παίκτες της μεσαίας γραμμής, ή στην περίπτωση του Μίλερ, καθόλου στα δύο πρώτα παιχνίδια. Η άμυνα δέχθηκε δύο εύκολα γκολ στην ήττα από την Ιαπωνία με την οποία άρχισε την πορεία της σε αυτό το Μουντιάλ.

Ο αρχηγός της ομάδας Ιλκάι Γκιντογκάν, τιμώντας την παράδοση του γερμανικού ποδοσφαίρου να επιπλήττονται οι συμπαίκτες δημοσίως, είπε για το δεύτερο: «Δεν ξέρω αν έχει σημειωθεί ποτέ ευκολότερο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο» και γκρίνιαξε: «Είχε κανείς την αίσθηση ότι δεν ήθελαν όλοι παθιασμένα την μπάλα».

Εν μέρει, αυτό είναι ένα πρόβλημα ποιότητας. Σχεδόν κανένας καλός Γερμανός παίκτης δεν γεννήθηκε μεταξύ 1991 και 2000. Οι σημερινοί αμυντικοί, ο Νίκλας Σίλε και ο Νίκο Σλότερμπεκ, μπορεί να μην είχαν καν επιλεγεί ούτε για να μαζεύουν τις μπάλες  το 2014. Αυτό αφήνει τη Γερμανία να βασίζεται στους παλιούς. Ακόμη και με τον Τζαμάλ Μουσιαλά, ο μέσος όρος ηλικίας της αρχικής ενδεκάδας απέναντι στην Ισπανία ήταν πάνω από 28 – η γηραιότερη ομάδα της Γερμανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2002.

Ωστόσο, μην υποτιμάτε ποτέ τους Γερμανούς. Μια «διεκδικήτρια ομάδα» μπορεί γρήγορα να αφήσει πίσω της κακές εμφανίσεις, όπως το τελευταίο μισάωρο κόντρα στην Ιαπωνία, και να έχει την ποδοσφαιρική ευφυΐα να συνδυάσει τη νεωτερικότητα και την παράδοση σε ένα νέο σύστημα. Τελικά, οι περισσότεροι πολιτισμικοί πόλεμοι τελειώνουν. Για παράδειγμα, στον σημερινό αγώνα θα διαιτητεύσει η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα διαιτητών στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Financial Times