Τον ακαδημαϊκό Σταμάτιο Κριμιζή, εξέλεξε ως αντιπρόεδρό της για το έτος 2023 η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 1ης Δεκεμβρίου 2022. Ο Στ. Κριμιζής είναι επόπτης του γραφείου Διαστημικής Ερεύνης και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το ίδιο έτος, θα είναι ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Σταθόπουλος.

Βιογραφικό

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1965, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής, και από το 1968 εργάζεται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου έγινε επιστημονικός διευθυντής το 1980, επικεφαλής της διοίκησης Διαστήματος το 1991 και ομότιμος διευθυντής το 2004. Είναι επικεφαλής ερευνητής σε πολλές διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 και 2, και ο μόνος παγκοσμίως που έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασικούς πλανήτες. Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία από τη ΝΑSΑ, διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα, ακόμη και από την Γερουσία των ΗΠΑ (2018).

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 640 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά για τον ήλιο, την ηλιόσφαιρα, τις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και τον διαστρικό χώρο. Έχει συγγράψει δύο βιβλία, «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα-Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια» (2017), και «Όλα σε μια Ζωή-Από τον Ήλιο στο Γαλαξία» (2020)», εκδόσεις Παπαδόπουλου, ενώ υπηρέτησε και ως πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής (SPC) για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διαστημικών Επιστημών (COSPAR Athens 2022) που συνήλθε το χρονικό διάστημα 16-25 Ιουλίου 2022 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή περίπου 2.700 επιστημόνων από δεκάδες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Υπόθεση Θεοδωρικάκος: Νέα στοιχεία από την επικοινωνία του ταξίαρχου που κάνει την καταγγελία με συγγενείς
Επικαιρότητα |

Υπόθεση Θεοδωρικάκος: Νέα στοιχεία από την επικοινωνία του ταξίαρχου που κάνει την καταγγελία με συγγενείς

Ο τότε διοικητής είχε ενημερώσει ανθρώπους από το συγγενικό του περιβάλλον για την υπόθεση με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στην παρέα του υιού του Τάκη Θεοδωρικάκου

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιτυχημένο το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών
Επικαιρότητα |

Επιτυχημένο το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών κρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος για θέματα ανταγωνισμού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σημερινή ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει επιτυχημένο το σύστημα καθώς διακρίνει δυναμική συμμετοχή και υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε πανελλαδική εκστρατεία για το σύστημα ανώνυμης παροχής πληροφοριών στα τέλη του 2021 και την ίδια χρονιά έγιναν αναφορές για 42 […]