Δεν προτίθεται να μιλήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για τέτοιου είδους συζητήσεις, ανακοίνωσε  ο Λευκός Οίκος.

«Απλώς δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο τώρα όπου οι συνομιλίες φαίνεται να είναι γόνιμη οδός προσέγγισης », δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το σχόλιό του εκπροσώπου τονίζει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Ουκρανίας και του κύριου υποστηρικτή της και της Ρωσίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μετά από εννέα και πλέον μήνες πολέμου, που πυροδοτήθηκε από την εισβολή του Πούτιν και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια και έχει καταστρέψει πόλεις και κωμοπόλεις.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι δυνατές μόνο εάν η Ρωσία σταματήσει τις επιθέσεις της και αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε.

Το Κρεμλίνο από τη πλευρά του θεωρεί προϋπόθεση για την έναρξη οποιαδήποτε συνομιλιών με τον Πούτιν  την αναγνώριση των «νέων εδαφών» που προσάρτησε η Ρωσία. «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν, είναι και παραμένει πάντα ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όμως η Ουκρανία θεωρεί ότι οι προσφορές της Ρωσίας για συνομιλίες είναι «μια ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά στο Reuters o πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Mykhailo Podolyak. Υπάρχει μια «απόλυτη συναίνεση» μεταξύ των δυτικών κρατών ότι δεν μπορούν να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν και ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο εάν αποσύρει όλα τα στρατεύματά της, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός χωρίς ολική αποχώρηση θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να ανακάμψουν από μια σειρά απωλειών και να ανασυνταχθούν.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η αναζήτηση τρόπων τερματισμού του πολέμου παρεμποδίζεται από την άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις εδαφικές προσαρτήσεις της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να εξαναγκάσουν τη Ρωσία σε πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τη Ρωσία

Στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης διεθνούς συνεργασίας που έχει στόχο να σφίξει τον κλοιό στη Ρωσία, η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο. Η G7 και η Αυστραλία ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι το ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα. Ο στόχος της επιβολής του πλαφόν  είναι να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας παράλληλα την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επέκρινε «την αναδιαμόρφωση» των αρχών της ελεύθερης αγοράς και επανέλαβε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση παρά τις κυρώσεις.

«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν επιλύσει τις διαφορές τους σχετικά με το ανώτατο όριο, θα το εγκρίνουν επίσημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας  ήλθε δια στόματος του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής, Leonid Slutsky, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τη δική της ενεργειακή ασφάλεια με το ανώτατο όριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα