
Μήνυμα προς τις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Διαβάστε επίσης – Πώς φτάσαμε στη σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζιτών κι ένας φόρος… μπαμπούλας
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».
Διαβάστε επίσης – ΄Ολο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τραπεζιτών
Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες
«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Γιατί η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι
Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στη συνάντηση που είχαν. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» διεμήνυσε.
Δεύτερο κεφάλαιο, πολύ σημαντικό, είναι οι προμήθειες σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες».
«Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε.
Η κυβέρνηση, σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες. Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών, και υπέστρεψαν 45 δισεκ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όπως ανέφερε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού ενώ αποσαφήνισε ότι όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό.
Πρόσθεσε επίσης ότι συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.
Για τα «κόκκινα δάνεια» διευκρίνισε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες. Επισήμανε παράλληλα ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός.
Για την ενεργειακή κρίση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχουμε πρόσθετο αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το 2023 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.
Νέα μέτρα για τους πολίτες
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα, και έχει αποδειχθεί ότι το επιτυγχάνουμε αυτό, να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το 2023 έχει και μόνιμες μειώσεις φόρων και μόνιμη αύξηση συντάξεων και παροχές σε πολίτες μέσω επιδοτήσεων υπενθύμισε:
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφορά εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Πρόκειται για ποσό 1,24 δισεκ. ευρώ με το οποίο οι πολίτες θα καλύψουν μέρος των αυξημένων αναγκών που πρόεκυψαν από τον πληθωρισμό.
- Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στοιχίζει άλλα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει μόνιμες μειώσεις φόρων το 2023
- Αυξάνονται μόνιμα οι συντάξεις κατά 7,75% σε κάποιους συνταξιούχους και κάποιοι θα πάρουν και τα 250 ευρώ της επιταγής.
- Μόνιμη παρέμβαση στους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και του 1%.
- Συνέχιση βοήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος έως τον Αύγουστο με τον τρέχοντα μηχανισμό και ό,τι άλλο προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο του 2023.
- Επιταγή ακρίβειας 500 εκατ. ευρώ – θα την πιστωθούν σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη
- Επίδομα θέρμανσης 500 εκατ. ευρώ. Όσοι έλαβαν πέρυσι δικαιούνται να πάρουν όλο το ποσό εμπροσθοβαρώς.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας