Εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κριθεί το προγράμμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών προς κάποια ευάλωτα νοικοκυριών, τα οποία έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Όπως προκύπτει, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποφασίσει, αν η επιδότηση μέρους της δόσης δημιουργεί οικονομικές επισφάλειες στις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να προσμετρηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες θα αφορά σε οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου και θα έχει διάρκεια 12 μηνών, με το κόστος να αφορά μόνο τις τράπεζες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης θα καλύπτει το 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση, ως απόρροια της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς λαμβάνεται το επιτόκιο, που ίσχυε τον περασμένο Ιούλιο.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες πρότειναν να ισχύσουν κριτήρια του προγράμματος Γέφυρα, ήτοι να καθοριστεί ως ανώτατο όριο το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας 180.οοο ευρώ.

Εάν ισχύσει το παραπάνω, το πρόγραμμα θα αφορά σε περίπου 20 με 30 χιλιάδες δανειολήπτες, με το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί αύξηση της περίμετρους, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δανειολήπτες.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων – Αυξημένο στο 4,86% των νέων δανείων

Το κόστος μιας κίνησης εκτιμάται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες, ενώ θα λειτουργήσει και ως ασφάλιση κινδύνου καθώς ο δανειολήπτης αποκτά κίνητρο συνέχισης της αποπληρωμής του δανείου του.

Ο κίνδυνος για τράπεζες αφορά το ενδεχόμενο να θεωρήσει ο SSM ότι η στήριξη δίνεται, λόγω του ότι οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αβεβαιότητα και νέα άνοδος επιτοκίων

Σε αυτή την περίπτωση, θα ζητήσει από τις τράπεζες να θεωρήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια ως αβέβαιης είσπραξης, την ώρα που δεν υπάρχει η συνδρομή του Δημοσίου, όπως είχε συμβεί στο πρόγραμμα Γέφυρα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει και πάλι το επιτόκιο του ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου τουλάχιστον κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες (ίσως και 0,75 π.μ.), με τα επιτόκια να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 2μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο. Συνεπώς, η πίεση στον προϋπολογισμό, όλων των νοικοκυριών θα είναι πολύ σημαντική.

Παράλληλα, τα επιτόκια καταθέσεων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στος 0,05% στο ταμιευτήριο και στους λογαριασμούς προθεσμίας διαμορφώνονται στο 0,20% κατά μέσο όρο.

Η διατήρηση των επιτοκίων καταθέσεων σε χαμηλά επίπεδα έχει ανοίξει την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων στο 4,81%, καθώς το μέσο επιτόκιο δανείων διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 4,86%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις