H πώληση ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, όπως οι αμερικανικές μετοχές και το bitcoin (BTC), και η αγορά του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ιαπωνικού γεν (JPY) ήταν μερικά από τα πιο δημοφιλή μακροοικονομικά στοιχήματα από την αρχή του 2022.

Οι επενδυτές έχουν επανεκτιμήσει τη δέσμευσή τους σε αυτές τις λεγόμενες επιθετικές συναλλαγές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τις τελευταίες εβδομάδες και συσσωρεύονται ξανά σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, εκτός από το bitcoin, χάρη στην αφήγηση για την κορύφωση του πληθωρισμού και την υπόδειξη της κεντρικής τράπεζας για μετριοπάθεια στη σύσφιξη της ρευστότητας από τον Δεκέμβριο.

Το Bitcoin, ωστόσο, φαίνεται να έχει αποσυνδεθεί από τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις παραδοσιακές αγορές καθώς διολίσθησε σε χαμηλό διετίας στα 15.480 δολάρια τον περασμένο μήνα. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται κοντά στα 17.300 δολάρια, με έκπτωση 22% στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Αυτό δείχνει ότι η αφερεγγυότητα της FTX δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για το bitcoin και την ευρύτερη αγορά κρυπτογράφησης.

Ιστορικά, οι αμερικανικές μετοχές και η κρυπτογράφηση έχουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ τους. Χωρίς την κατάρρευση της FTX, το bitcoin θα μπορούσε να διαπραγματεύεται μέχρι τώρα στα 29.000 δολάρια – αντί για 17.200 δολάρια ή 69% υψηλότερα. Εάν η αγορά μπορέσει να προχωρήσει από το FTX, αυτές οι τιμές θα μπορούσαν να επιτευχθούν ακόμη.

Η πρόσφατη δραστηριότητα της αγοράς του Bitcoin υποδηλώνει ότι τα χειρότερα από την αφερεγγυότητα της FTX μπορεί να είναι πίσω μας. Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο 4% την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που ο εξέχων κρυπτοδανειστής BlockFi κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση. Υπάρχουν ενδείξεις, λοιπόν, ότι η υπερκάλυψη των κακών ειδήσεων των τελευταίων εβδομάδων έχει λιγότερο έντονο αντίκτυπο στις επιδόσεις των κρυπτονομισμάτων, ακόμη και αν το πλήρες πλαίσιο της αβεβαιότητας δεν έχει τιμολογηθεί πλήρως.

Η στροφή call-put ενός μήνα του Bitcoin, η οποία μετρά το premium που πληρώνουν οι επενδυτές για τις out-of-the-money (OTM) κλήσεις έναντι των OTM puts, έχει αναπηδήσει στο -9% από το -29% που παρατηρήθηκε στις 13 Νοεμβρίου. Η ανάκαμψη αυτή υποδηλώνει ότι το αποκορύφωμα του «κύκλου φόβου» έχει ξεθωριάσει. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές κρυπτογράφησης μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στο βελτιωμένο μακροοικονομικό σκηνικό και στην επαναφορά του κινδύνου στις παραδοσιακές αγορές.

Ένα ερώτημα είναι αν η τελευταία αναζωπύρωση του κινδύνου στις παραδοσιακές αγορές θα είναι μακροχρόνια, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς την ύφεση. Η κατάσταση που προσδιορίζεται από τις διαδοχικές τριμηνιαίες συρρικνώσεις του ρυθμού ανάπτυξης δεν ακούγεται ευνοϊκή για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News