Την άποψη ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα προκάλεσει ύφεση το επόμενο έτος , εξέφρασε ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, την Τρίτη.

«Ενώ οι καταναλωτές και οι εταιρείες βρίσκονται σήμερα σε καλή κατάσταση, αυτό μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο και να μην διαρκέσει για πολύ ακόμα», δήλωσε στο CNBC ο Ντίμον.

«Οι καταναλωτές έχουν 1,5 τρισ. δολάρια σε αποταμιεύσεις και ξοδεύουν 10% περισσότερο από ό,τι το 2021. Εξαιτίας του πληθωρισμού όμως, αυτό το ενάμισι τρισ. δολάρια θα εξαντληθεί κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό μπορεί κάλλιστα να εκτροχιάσει την οικονομία και να προκαλέσει μια ήπια ή ακόμα και ισχυρή ύφεση για την οποία ο κόσμος ανησυχεί», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Έχει εκφράσει και νωρίτερα φέτος τις ανησυχίες του

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan άρχισε να εκφράζει ανησυχίες για την οικονομία νωρίτερα φέτος. Τον Ιούνιο δήλωσε ότι προετοιμάζει την τράπεζά του για έναν οικονομικό τυφώνα που έρχεται, λόγω της αντιστροφής των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Επιτείνοντας την πίεση προς τους δανειολήπτες, το επιτόκιο αναφοράς της Fed οδεύει στο 5%. Αυτό το επιτόκιο όμως μπορεί να μην είναι επαρκές για να υποτάξει τον πληθωρισμό», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός και επιτόκια

Ο τραπεζικός κλάδος θα αντέξει

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Ντίμον ανέφερε ότι ο κλάδος των crypto βρίθει εγκληματικότητας και δήλωσε ότι η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε διαδικασία μερικής αντιστροφής, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αναδιαρθρώνονται εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

«Ενώ οι προοπτικές για την οικονομία χειροτερεύουν, ο τραπεζικός κλάδος θα είναι σε θέση να αντέξει έναν κύκλο υψηλότερων επισφαλειών δανείων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβλήθηκαν στον κλάδο μετά την κρίση του 2008», ανέφερε.

Ο Ντίμον, βρίσκεται στην θέση του CEO της τράπεζας από το 2006. Υπό την ηγεσία του, η JPMorgan έγινε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση το ενεργητικό της, καθώς ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επακόλουθά της και την πανδημία το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή