
Τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη φέρνει στην επικαιρότητα το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και η αύξηση των τελών διαμετακόμισης για τη χρήση του Στενού του Βοσπόρου, γράφει το Al Jazeera, το οποίο επικαλείται δηλώσεις τόσο του έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όσο και το βούλγαρου ομολόγου του Roman Hristov.
Συγκεκριμένα, ο βούλγαρος υπουργός δήλωσε: «Έχουμε δύο χρόνια παρέκκλιση [από τις κυρώσεις της ΕΕ] για να αγοράσουμε ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μετά από αυτό, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα λόγω της αύξησης των τελών διαμετακόμισης μέσω του Βοσπόρου. Έτσι, έχουμε αρχίσει να συζητάμε για την αναβίωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και την επέκτασή του βόρεια προς τα λιμάνια της Βάρνας και της Κωνστάντζας».
Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Τι φταίει για την κρίση; – Οι ειδικοί απαντούν
Ο αγωγός θα εκτείνεται 280 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι το λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να συνεχίσει βόρεια μέχρι το λιμάνι της Κονστάντζα στη Ρουμανία, εξήγησε ο Hristov.
«Στηρίζουμε το έργο», δήλωσε λακωνικά ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις επαφές. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου ο Κώστας Σκρέκας δήλωνε στον ΟΤ πως: «μας έχει προτείνει η Βουλγαρία το συγκεκριμένο έργο και βρισκόμαστε σε συζητήσεις», προσθέτοντας ότι: «η μεταφορά θα γίνεται από το σημείο του αγωγού στην Αλεξανδρούπολη και οι ποσότητές του θα μεταφέρονται στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας».
Η αρχική ιδέα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που πρωτοεμφανίστηκε το 1993, ήταν να ρέει νότια, εξάγοντας αργό πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

«Το πραγματικό πρόβλημα ήταν οι καθυστερήσεις και η συμφόρηση στο στενό. Αυτό είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί με έναν αγωγό», είπε ο Μιχάλης Μυριάνθης, ο οποίος συμμετείχε στο έργο εκείνη την εποχή.
«Θέλαμε να είμαστε συνδεδεμένοι με έναν μεγάλο παραγωγό για μακροπρόθεσμη προμήθεια… Υπήρχε μια πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία τότε», είπε ο ίδιος στο Al Jazeera. «Θυμάμαι ότι μιλούσαμε για έναν δεύτερο, παράλληλο αγωγό».
Το 2007, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία υπέγραψαν πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, με τη Ρωσία να υπόσχεται να παρέχει 35.000-50.000 τόνους πετρελαίου ετησίως για την πλήρωσή του.
Ένας τερματικός σταθμός 650.000 τόνων στην Αλεξανδρούπολη θα εξασφάλιζε συνεχή τροφοδοσία στα πλοία.
Όμως η Βουλγαρία αποσύρθηκε από το έργο το 2010, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες, με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα, να θέλουν τις ΗΠΑ να αντιτίθενται στο έργο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία έδωσε ώθηση στον αγωγό όταν αύξησε τα τέλη διέλευσης για τα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούν το Στενό του Βοσπόρου πενταπλασιάστηκε σε 4 δολάρια ανά τόνο πετρελαίου, προσθέτοντας περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου.
Η Τουρκία θα αυξήσει τα έσοδά της από τα τέλη διέλευσης από 40 εκατομμύρια δολάρια σε 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό