Η ελληνική γλώσσα μέσα από τον Τύπο κυριάρχησε στην έβδομη συνεδρία του συνεδρίου που διοργανώνουν δύο από τις πιο ιστορικές και επιδραστικές εφημερίδες στον ελληνικό Τύπο, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και το τμήμα του Ιστορικού τους Αρχείου.

Στην έβδομη συνεδρία προήδρευσε ο Γιώργος Ξυδόπουλος.

Για τη απλούστευση της νομικής γλώσσας μέσα από τον φακό του Τύπου αναφέρθηκε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz, Πόζναν, Πολωνία Gortych-Michalak Karolina. Ανέλυσε τη σχετική έρευνα που έχει κάνει με κείμενα των ιστορικών εφημερίδων.

«Το αρχείο του ΟΤ βοηθά πολύ στις μελέτες μας γιατί εκτός από τη λέξη κλειδί έχει και τα παράγωγα τους. Η οικονομία είναι πάντα σημείο αναφοράς στις μελέτες μου / χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτή η συνάντηση γιατί δίνει χώρο στην ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε η ίδια.

«Η γλώσσα δίνει το Βήμα στα μαθηματικά πρότυπα», ήταν το θέμα που ανέπτυξαν οι ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας. Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή και ο ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής.

Όπως τόνισε η κ. Βουγιουκλή «ήταν ένα ιστορικό συνέδριο που θα δώσει υλικό σε πολλούς ερευνητές να μελετήσουν τη γλώσσα».

Η Ελληνική γλώσσα στη δημόσια σφαίρα (δημοσιογραφία, πολιτική) από το 1974 και εξής ήταν το θέμα της ομιλίας της αν. Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νιικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη που συμμετείχε γιατί όπως είπε «θεωρώ ότι είναι η απόδειξη των υψηλών αντανακλαστικών των δυο εφημερίδων απέναντι στην ανάγκη να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα μέσα από την Τύπο».

Σε ζωντανή σύνδεση από το Σικάγο η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, π. Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ζωή Γαβριηλίδου, αναφέρθηκε στην εννοιολογικές μεταφορές στο πεδίο της πολιτικής, αναδεικνύοντας τον τρόπο που αυτές χρησιμοποιούνται ως τεχνικές πειθούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».