Η αποπληθωριστική αφήγηση του ether έχει τελειώσει, τουλάχιστον προσωρινά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η καθαρή έκδοση του ether (ETH) – ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού – έχει αυξηθεί στο 0,07% – αφού προηγουμένως έπεσε κάτω από το μηδέν εν μέσω της αστάθειας της αγοράς που συνδέεται με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX. Η επακόλουθη αύξηση της χρήσης του δικτύου Ethereum είχε οδηγήσει σε μετακίνηση εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονόμισμα εντός της αλυσίδας.

Όμως ο τρέχων θετικός ρυθμός πληθωρισμού δείχνει ότι ο όγκος του ether που «κόβεται» τώρα ξεπερνά την ποσότητα που «καίγεται», με την προσφορά να έχει αυξηθεί κατά 0,14% σε ετήσιο ρυθμό τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αμέσως μετά το FTX, υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ανταλλαγή τόσο σε κεντρικά όσο και σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια λόγω της μεταβλητότητας. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, αυτό εξασθένησε και τώρα υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση για τη χρήση κεντρικών και αποκεντρωμένων ανταλλαγών.

Οι παρατηρητές της αγοράς κρυπτογράφησης ανέμεναν ευρέως ότι η συγχώνευση του Ethereum, η οποία μετατόπισε το πρωτόκολλο της πλατφόρμας από το πρωτόκολλο proof-of-work (PoW) σε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό πρωτόκολλο proof-of-stake (PoS) στις 15 Σεπτεμβρίου, θα μετέτρεπε το ether σε αποπληθωριστικό εργαλείο. Η αναβάθμιση θεωρητικά εξάλειψε τις ανταμοιβές εξόρυξης και στοιχηματισμού συνολικού ύψους περίπου 1.600 ETH ανά ημέρα – μια πτώση 90% στις νέες εκδόσεις.

Αλλά ο ρυθμός πληθωρισμού του Ethereum εξαρτάται επίσης από έναν ξεχωριστό μηχανισμό, γνωστό ως Ethereum Improvement Proposal (EIP)-1559, όπου οι αμοιβές που καταβάλλονται για συναλλαγές στο δίκτυο «καίγονται» ή εξαλείφονται από την κυκλοφορία. Η EIP-1559 συνδέεται ουσιαστικά με την ποσότητα του ether που καίγεται με τη χρήση του δικτύου: οι περισσότερες συναλλαγές στην αλυσίδα μπλοκ οδηγούσαν στο κάψιμο περισσότερων ETH.

Σύμφωνα με στοιχεία, η ποσότητα των ETH που κάηκαν έφτασε τα 5.000 ETH μέσα σε μία ημέρα, αφού η κατάρρευση του FTX προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά. Τώρα ο ρυθμός καύσης έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 1.200 ETH ημερησίως. Αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με την οικονομία των ΗΠΑ: μειώνει την προσφορά χρήματος όταν η οικονομία είναι θερμή και το αντίστροφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News