Χρηματοδοτικό σχήμα στήριξης της βαριάς βιομηχανίας για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος την επόμενη χρονιά μελετά η κυβέρνηση.

Το συνολικό ύψος του κόστους ηλεκτροδότησης για τα εργοστάσια της υψηλής τάσης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ. Σενάριο το οποίο έχει γίνει για την παροχή συμβολαίων προμήθειας ρεύματος με τιμές στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης: Βιομηχανίες: Κίνδυνος αποβιομηχάνισης από το υψηλό ενεργειακό κόστος

Το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους λήγουν σταδιακά τα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν συνάψει πριν από την ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ με τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές ρεύματος που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στα επίπεδα των 60 και 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ σήμερα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν εξαπλάσιες, στα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τα νέα συμβόλαια προμήθειας ρεύματος ανάμεσα στη δημόσια εταιρεία και τις βιομηχανίες. Ωστόσο, το προαναφερόμενο κόστος ηλεκτρισμού των εργοστασίων που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση αναμένεται να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό και η κυβέρνηση με τη χορήγηση επιδοτήσεων.

Η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν πηγές στον ΟΤ, ήδη συνεισφέρει με τη στέρηση εσόδων από το πλαφόν που έχει τεθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από τον περασμένο Ιούλιο. Το δημόσιο εκτιμάται ότι θα αυξήσει για την επόμενη χρονιά τις επιδοτήσεις και μέρος του κόστους τέλος θα αναλάβουν και οι βιομηχανίες.

Η προαναφερόμενη λύση μοιάζει να είναι και ο μονόδρομος για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.

Ως εναλλακτική λύση για την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι κιαι η σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας «πράσινης» ενέργειας (PPAs). Πρόκειται για μία μορφή συμφωνίας, με την οποία οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές διασφαλίζουν στις βιομηχανίες πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλή και σταθερή τιμή για πολλά χρόνια. Το ρεύμα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα ή και αιολικά πάρκα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό κόστος.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση για το άμεσο διάστημα να συνάψει PPAs καθώς έχει δρόμο μπροστά της για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα έχουν τη δυνατότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλό κόστος.

Συζητήσεις

ΔΕΗ και βιομήχανοι βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε συζητήσεις για το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται με τη λήξη των συμβατικών τους σχέσεων στην παροχή ρεύματος. Κοινός τόπος και των δύο πλευρών είναι πως η βαριά βιομηχανιά θα χρειαστεί κρατική στήριξη κάτι που συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη προχωρούν σε αποφάσεις έγκρισης χρηματοδοτικών σχημάτων για την επιδότηση των βιομηχανιών.

Η ελληνική βιομηχανία πέραν των προνομιακών τιμών που απολάμβανε μέχρι τώρα με τις συμβάσεις που είχε συνάψει με τη ΔΕΗ, τύγχανε και της οικονομικής στήριξης στο πλαίσιο της μηνιαίας επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος. Ωστόσο η έκρηξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα αλλά και η αβεβαιότητα για το 2023 που προκαλούν τόσο η αδυναμία πρόβλεψης έκβασης των τιμών ενέργειας όσο και η λήξη των συμβολαίων με τη δημόσια εταιρεία οδηγούν την κυβέρνηση στην αναζήτηση πακέτου επιδοτήσεων. Σκοπός είναι η κάλυψη μέρους του κόστους τους 1,5 δισ. ευρώ που θα ελαφρύνουν το ενεργειακό κόστος διατηρώντας τα εργοστάσια ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία