Σταθερές επιθυμεί να διατηρήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα η Κίνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τον Ινδο-ειρηνικό, Κουρτ Κάμπελ, καθώς το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Στο εσωτερικό, η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό ξεχείλισε τις τελευταίες εβδομάδες, με το μαζικότερο κύμα διαδηλώσεων από όταν ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012. Οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας, όμως η απότομη χαλάρωση προκαλεί ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της Covid19.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Αλλάζει τη στρατηγική της προς την Κίνα και «προκαλεί» τις ΗΠΑ

Στο εξωτερικό, το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με την επιδείνωση των σχέσεών του με σημαντικά γειτονικά κράτη. «Τα έχουν βάλει με πολλές χώρες ταυτόχρονα και τις έχουν προκαλέσει», δήλωσε ο Κάμπελ σε εκδήλωση του Aspen Security Forum στην Ουάσινγκτον, αναφέροντας τις εδαφικές διαφορές της Κίνας με την Ιαπωνία και την Ινδία. «Νομίζω ότι αναγνωρίζουν ότι αυτό έχει, από πολλές απόψεις, γυρίσει μπούμερανγκ».

«Προβλεψιμότητα και σταθερότητα»

«Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Κινέζοι αυτή τη στιγμή είναι μια ανοιχτά εχθρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλουν έναν βαθμό προβλεψιμότητας και σταθερότητας, και αυτό επιδιώκουμε κι εμείς», δήλωσε ο Κάμπελ.

Τους επόμενους μήνες, είπε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, ο κόσμος θα δει «μια επανάληψη ορισμένων από τα πιο πρακτικά, προβλέψιμα στοιχεία της διπλωματίας των μεγάλων δυνάμεων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Νομίζω ότι θα δούμε κάποιες εξελίξεις που πιστεύω ότι θα είναι καθησυχαστικές για την περιοχή στο σύνολό της», είπε χωρίς να επεκταθεί.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι παρατηρήσεις του Κάμπελ έρχονται μετά την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, αλλά και δύο ημέρες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της εκ περιτροπής στρατιωτικής παρουσίας στην Αυστραλία, εν μέσω κοινών ανησυχιών για την πολιτική της Κίνας.

Ο Κάμπελ δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε περισσότερες παρασκηνιακές συζητήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ταϊβάν. «Εάν υπήρχε μια πρόκληση, θα είχε τρομερές συνέπειες σε στρατηγικό και εμπορικό επίπεδο, και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Έτσι νομίζω ότι κάθε χώρα κατανοεί την ευαισθησία του θέματος», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα