Ελλείψεις πυρομαχικών, χαμηλό ηθικό, προβλήματα ανεφοδιασμού, επιμελητείας, η αντίσταση των ουκρανών και μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων και δυσκολιών, είναι αυτά  που αντιμετωπίζει, ο ρωσικός στρατός, στην Ουκρανία, που αποδείχτηκε ότι ήταν ελλιπώς προετοιμασμένος για να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό, επισημαίνουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που  διαπίστωσαν ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν φαινόταν να γνωρίζει πόσο άσχημα εξελισσόταν η κατάσταση για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διότι κανείς στο στενό του περιβάλλον δεν τολμούσε να του πει την αλήθεια.

Τώρα πια ο Πούτιν γνωρίζει την πικρή αλήθεια

Πλέον όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, σύμφωνα με την Έιβριλ Χέινς, επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που μίλησε το Σάββατο σε συνέδριο για θέματα άμυνας στην Καλιφόρνια.

Καθώς ο πόλεμος κρατά πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις του Κρεμλίνου και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές ήττες αναγκαζόμενες να αποχωρήσουν από ουκρανικά εδάφη που είχαν καταλάβει, όπως το Χάρκοβο, τη Χερσώνα και τμήματα του Ντονμπάς, ο Πούτιν είναι σαφώς καλύτερα πληροφορημένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατός του, είπε η Χέινς.

«Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…), σημείωσε.

Μείωση προσδοκιών και αναζήτηση πυρομαχικών

Πάντα από τη σκοπιά της κυρίας Χέινς, οι πολιτικοί στόχοι του κ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν πως μπορεί να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό πως «θα επανέλθει αργότερα».

Κατά την άποψη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα». Αυτό «είναι αληθινά αξοσημείωτο» και «η αίσθησή μας είναι πως δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει, με βάση τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αυτά που καταναλώνει σε αυτό το στάδιο».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «τους βλέπετε (σ.σ. τους Ρώσους) να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να εξασφαλίσουν πυρομαχικά (…) έχουμε επισημάνει πως τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα».

Η Χέινς επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει «κάποια κινητικότητα» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα, αλλά «δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

«Οι περισσότερες μάχες αυτή την περίοδο διεξάγονται γύρω από το Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για μία πιθανή ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη, για την οποία η Χέινς δήλωσε «αισιόδοξη».. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο πάντως, ο ρώσος πρόεδρος «κάποια στιγμή» προτίθεται να επισκεφτεί το Ντονμπάς.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα