Δύο φράσεις στο κλείσιμο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινοβραδινή εναρκτήρια εκδήλωση για το Ιδρυμα, που φέρει το όνομά του, συνοψίζουν το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τη σύναξη όλων των τάσεων της ΝΔ σε μια θεατρική αίθουσα. «Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη. Και ενόψει εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, και ανεξάρτητα από τις εκλογές» είπε ο πρώην πρωθυπουργός εν μέσω χειροκροτημάτων, όχι μόνο από τους καθήμενους και τους όρθιους στην αίθουσα 1.500 θέσεων του Παλλάς, αλλά και από τα φουαγιέ όπου στήθηκαν οθόνες. Στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου βρίσκονταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τρεις πρώην (Κώστας Καραμανλής, Παναγιώτης Πικραμμένος, Λουκάς Παπαδήμος), αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά.

Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την αποκάλυψη της υπόθεση των υποκλοπών, έπειτα από εβδομάδες σιωπής, παρότι το όνομά του έχει περιληφθεί σε λίστα (που δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento») με φερόμενους στόχους παρακολούθησης από το Predator, καθώς και μία μέρα πριν από τη σύγκρουση κορυφής στην Ολομέλεια της Βουλής για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο μεσσήνιος πολιτικός τοποθετήθηκε με έμμεσες αιχμές, αλλά χωρίς να τραβήξει το σχοινί σε ό,τι αφορά χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται για πολύ καιρό από τις – νόμιμες και παράνομες – υποκλοπές. Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο…» είπε και συνέχισε ότι «αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντιδημοκρατική εκτροπή».

Γι’ αυτό, όπως κατέληξε, «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το «απόρρητο» είναι μια βολική δικαιολογία». Οπως αναμενόταν αναφέρθηκε στη «σκευωρία της Novartis» λέγοντας ότι δέκα πολιτικά πρόσωπα συκοφαντήθηκαν, αθωώθηκαν και «δεν άκουσαν μια συγγνώμη».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε πολλαπλά σινιάλα γαλάζιας συσπείρωσης σε μια περίοδο που κυβέρνηση και κόμμα ανεβάζουν εκλογικούς ρυθμούς, δηλώνοντας ο ίδιος «παρών» και «μάχιμος πολιτικός». Στον Κυριάκο Μητσοτάκη πίστωσε τους αμυντικούς εξοπλισμούς (Rafale και Belh@rra) και τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ εγκωμίασε τον μακεδόνα πρώην πρωθυπουργό με την αποστροφή του ότι «στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα, βλέπετε δεν υπήρχε τότε Καραμανλής να απειλήσει με βέτο όπως στο Βουκουρέστι» και με αναφορές του στην εποχή των «Σαμαροβενιζέλων» επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ (κατονομάζοντάς τον, μόνο σε αυτό το σημείο της παρέμβασης) για μπλοκάρισμα των ελληνικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο παρελθόν ο Σαμαράς έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενεργειακή πολιτική, ωστόσο με δεδομένη την έναρξη των ερευνών έκανε λόγο για «λάθος» που διορθώθηκε από τον Πρωθυπουργό. «Σήμερα προχωράνε οι έρευνες, η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει» είπε.

Αιχμές για τον Τσίπρα

Μπροστά σε ένα θερμό ακροατήριο και με την πρώτη σειρά των προσκεκλημένων να τον χειροκροτεί τακτικά, ο Σαμαράς εστίασε σε μια σειρά από πάγιες θέσεις του. Οπως η σκληρή γλώσσα του για το Μεταναστευτικό, για το οποίο πάντως επεφύλασσε νέες, αλλά έμμεσες, αιχμές προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι προσβλητική και απαράδεκτη η άποψη ότι η λύση του Δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το Μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική» ανέφερε. Επανέφερε τις διατυπώσεις του για «Πρέσπες του Αιγαίου», μιλώντας για κάποιους που «θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις» την ώρα που η Τουρκία «προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα».

Επίθεση σε Ράμα

Στο στόχαστρο έβαλε και τον Εντι Ράμα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις του κατά της Ελλάδας ότι «εξαπάτησε» την ΕΕ (τις οποίες ο αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε να «μαζέψει» ενώπιον του Μητσοτάκη στα Τίρανα), σημειώνοντας ότι «αν υπάρχει μια χώρα που εξαπατά τον διεθνή περίγυρο και υποκλέπτει τις περιουσίες των ομογενών μας αυτή είναι η Αλβανία». Μιλώντας για κενό ηγεσίας στη Δύση, είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «συνθήκη επανίδρυσης», αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές εις βάρος των Ευρωπαίων για τη στάση τους στο Ενεργειακό, καθώς αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. «Ηταν μια μαζική τύφλωση» είπε και χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» το «απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης