Μετά την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και την πρώτη δόση του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης που θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα αλλά και το έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων των 600 ευρώ στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει ένα ακόμη πακέτο στήριξης στα νοικοκυριά με τον «αέρα» και των 600 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι νέες παρεμβάσεις είναι πιθανόν να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Βουλή, όταν θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του 2023.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται έξτρα παρεμβάσεις για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών από το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε είδη διατροφής.  Έτσι, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σενάρια που προβλέπουν:

1.            Μια νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά η οποία σχεδιάζεται για τους πρώτους μήνες του 2023.  Εναλλακτικά εξετάζεται μια στήριξη π.χ με 50 ευρώ το μήνα ή τριμηνιαία -τετραμηνιαία παρέμβαση με ποσό ακόμα και 150-200 ευρώ. Στο σενάριο αυτό, το μέτρο θα μπορούσε να καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριών όσοι ήταν δηλαδή και οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2 με τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (30.000-45.000 ευρώ).

2.            Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο ή τρεις μήνες  Επισημαίνεται ότι σήμερα η επιδότηση με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 25 λεπτά το λίτρο.

3.            Επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με ημερομηνία λήξης και σε συνάρτηση με τις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως το νέο πακέτο παροχών που βρίσκεται στα σκαριά δεν διαταράσσει τους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι παραμένουν όπως ακριβώς έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό με την πρόβλεψη επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με το ύψος της κρατικής ενίσχυσης να εξαρτάται από τη πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες και με στόχο να αποσβένεται ποσοστό έως 90% από τις επιβαρύνσεις στα οικιακά τιμολόγια.

Επίσης στο οικονομικό επιτελείο μετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη επιστροφή των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ αν και μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό  κόστος γύρω στα 2,5 δις. ευρώ.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση σχεδιάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα υλοποιηθεί κατά κύματα σε βάθος τετραετίες και που περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Την ίδια ώρα προωθούνται ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος στο ΙΟΒΕ. Στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η παροχή κινήτρων για τη φορολογική συμμόρφωση και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία