Στο Αλικάντε της Ισπανίας θα ταξιδέψει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη Νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.

Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στην ατζέντα. Επομένως θα έχει και τον χαρακτήρα συντονισμού ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Τέλος είναι η πρώτη Σύνοδος μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα