Πτωτικά κινούνται οι πωλήσεις της εγχώριας αγοράς υγρών καυσίμων παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Οι ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες αποκομίζουν τα έσοδα και τα κέρδη τους από τις διεθνείς δραστηριότητες και με τον τρόπο αυτό στέλνουν το δικό τους μήνυμα ως προς τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για τα υπερκέρδη.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΙΝΟΙΛ: Μεταβιβάζει το 50% των μετοχών της BlueFuel στην Blue Grid

Μετά τα οικονομικά αποτελέσματα και των μεγάλων του κλάδου της Motor Oil και της Helleniq Energy άλλη μία εταιρεία η ΕΛΙΝΟΙΛ ήρθε να επιβεβαιώσει με τις επιδόσεις του εννεαμήνου την πηγή προέλευσης των κερδών και των αυξημένων πωλήσεων.

Η ΕΛΙΝΟΙΛ ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 159% στα 2,8 δις. ευρώ και κέρδη EBITDA υψηλότερα κατά 88% στα 23,2 από 12,3 εκατ. ευρώ.

Η εξωστρέφεια

Από τις πωλήσεις της εισηγμένης προκύπτει πως η κύρια πηγή κερδοφορίας ήταν το διεθνές εμπόριο καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,132 εκατ.. μετρικούς τόνους σε σχέση με 1,346 εκατ. μετρικών τόνων πέρυσι, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 58%.

Αντίθετα στην εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης) την περίοδο 01/01- 30/09/2022 ανήλθαν σε 288.000 μετρικούς τόνους έναντι 281.000 μετρικών τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%.

Οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασαν αύξηση κατά 2%, ενώ οι πωλήσεις του μαζούτ- ασφάλτου κινήθηκαν στο -11%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ, «οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας και των Ευρωπαϊκών κυρώσεων της Ε.Ε προς την Ρωσία, αποτυπώθηκαν και στο τρίτο τρίμηνο και επηρέασαν αρνητικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρά την σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία ξεπέρασε τις προοπτικές που υπήρχαν και κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 2019, η ύφεση και οι έντονες πιέσεις του πληθωρισμού που κινήθηκε σε διψήφιο νούμερο περιόρισαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μειώνοντας την κατανάλωση και είχαν αρνητική επίπτωση στην πορεία των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς καυσίμων»

Τα μηνύματα

Ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης με δήλωση στέλνει εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα στα περί υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών και του κλάδου της εμπορίας.

Σχολιάζει το γεγονός της παράτασης μέχρι το τέλος του χρόνου του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, υπαινισσόμενος τη συνεισφορά του κλάδου στην ενεργειακή κρίση αλλά και στη συγκράτηση των τιμών:

«Εν μέσω διαρκών πιέσεων στην εγχώρια αγορά καυσίμων, που οφείλεται στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και στην παράταση του πλαφόν που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας της εσωτερικής αγοράς, η εταιρία υπερκάλυψε τη μείωση των εσόδων της μέσω της ανάπτυξής της σε νέες διεθνείς αγορές αξιοποιώντας τα υψηλά περιθώρια που υπάρχουν στις αγορές αυτές», σχολίασε ο κ. Αληγιζάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις