«Ακόμη και αν οι μάχες τελειώσουν, δεν θα επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανονική, φιλική σχέση με τη Ρωσία. Η εμπιστοσύνη έχει καταστραφεί.»

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην εκπομπή Hadley Gamble του CNBC στις Βρυξέλλες. «Νομίζω ότι ο πόλεμος θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τη σχέση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Ποιος θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ – Τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Δύση προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με τη Ρωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η όποια εμπιστοσύνη δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια καταστράφηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ προσπαθούσε επί δεκαετίες να αναπτύξει μια καλύτερη, πιο εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δημιουργήσαμε θεσμούς [όπως το] Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όταν ήμουν πρωθυπουργός της Νορβηγίας θυμάμαι ότι ο πρόεδρος Πούτιν συμμετείχε στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ … οπότε αυτή ήταν μια διαφορετική εποχή που εργαστήκαμε για μια καλύτερη σχέση. Η Ρωσία απομακρύνθηκε από όλα αυτά», δήλωσε.

Μαίνονται οι μάχες

Όπως σχολιάζει το CNBC, τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ έρχονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, παρά τις προσδοκίες ορισμένων δυτικών αναλυτών ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία θα μπορούσαν να αναζητήσουν μια ανάπαυλα στις μάχες για να ανασυνταχθούν πριν ξεκινήσουν νέες αντεπιθέσεις την άνοιξη.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, ωστόσο, με τις μάχες να είναι έντονες στην ανατολική Ουκρανία και τις επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να συνεχίζουν να πλήττουν ουκρανικά χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να σφυροκοπεί τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες- οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών το Σάββατο άφησαν χωρίς ρεύμα, για παράδειγμα, 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρά διαδικασία». Η Ρωσία επιμένει ότι στόχος της είναι να «απελευθερώσει» περιοχές (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια στο νότο) που «προσάρτησε» μονομερώς και παράνομα μετά από εξαναγκαστικά δημοψηφίσματα για το αν θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Κόλαση στην ανατολική Ουκρανία

Η Ουκρανία δεν έχει επίσης δείξει σημάδια παραίτησης, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυναμική που της επέτρεψε να απελευθερώσει τμήματα του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και της Χερσώνας στα νότια. Στα ανατολικά, ιδίως στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, οι σύρραξη έχει μετατραπεί σε μια επίγεια κόλαση και για τις δύο πλευρές, καθώς οι στρατοί τους έχουν σκάψει δίκτυα χαρακωμάτων σε ένα κατεστραμμένο τοπίο που θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να σταματήσει ανά πάσα στιγμή αν η Ρωσία επέλεγε να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

«Μπορούν [οι Ρώσοι] να κάνουν όπως έκαναν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μπορούν να επιλέξουν την ειρήνη, να επιλέξουν τη συνεργασία, να επιλέξουν να εμπιστεύονται τους γείτονές τους αντί να είναι πάντα τόσο επιθετικές και να απειλούν τους γείτονες, όπως έκανε η Ρωσία ξανά και ξανά εναντίον της Γεωργίας, εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νέος εκλογικός νόμος: Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο
Επικαιρότητα |

Νέος εκλογικός νόμος: Κατεβαίνει ο πήχης, ανεβαίνει το όριο

Ποιο μοντέλο επεξεργάζεται το Μαξίμου – Ποια θα είναι τα δύο κομβικά σημεία που θα περιλαμβάνει – Τι θα προβλέπεται για τις συνεργασίες κομμάτων – Γιατί ο σχεδιασμός οδηγεί σε διαδοχικές κάλπες