«Στον Βοτανικό συναντώνται τα χειροπιαστά αποτελέσματα δύο πολιτικών που εκτυλίσσονται παράλληλα: των σωστών επιλογών της Πολιτείας στο μεταναστευτικό και του τολμηρού σχεδιασμού για μία καλύτερη καθημερινότητα στην πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρο το δυτικό λεκανοπέδιο», τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της δομής του Ελαιώνα στον Δήμο Αθηναίων.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε «121 άθλιες εγκαταστάσεις» ενώ, σήμερα, λειτουργούν 31 οργανωμένοι χώροι φιλοξενίας, προσθέτοντας ότι μία τεράστια περιοχή, σχεδόν 10 χιλιάδων στρεμμάτων, αποδίδεται στους κατοίκους της, για να αρχίσει μία διπλή ανάπλαση, που ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης – Πώς η ανάπλαση του Ελαιώνα θα δώσει ανάσες στην Αθήνα

Διπλή και επίκαιρη απάντηση

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται απλά για μία διπλή και αναγκαία ανάπλαση, αλλά για μία διπλή και επίκαιρη απάντηση.

«Από τη μία πλευρά, η χώρα σταδιακά απαλλάσσεται από τις μεταναστευτικές δομές του παρελθόντος, ενώ από την άλλη και με κεντρικό σχεδιαστή και άνθρωπο που οραματίστηκε αυτήν την παρέμβαση, τον Δήμαρχο της Αθήνας, ο Ελαιώνας μετατρέπεται σε έναν πνεύμονα αθλητισμού, πρασίνου, πολιτισμού, αλλά και οικονομικής δραστηριότητας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα μεταφέροντας πια το χώρο αυτό στον φυσικό του ιδιοκτήτη, στο Δήμο της Αθήνας και προβλέποντας ότι αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για την διπλή ανάπλαση θα γίνει σύντομα πράξη και η εικόνα, πια, την οποία θα βλέπουμε εδώ σε αυτό το χώρο δεν θα είναι μία εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής, αλλά μία εικόνα ανάπτυξης και δημιουργίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ριζική αλλαγή σε μια μεγάλη έκταση

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία ριζική αλλαγή σε μία πολύ μεγάλη έκταση, εκ της οποίας σχεδόν η μισή θα γίνει πράσινο και στο κέντρο της θα βρίσκεται το υπερσύγχρονο γήπεδο, «που επιτέλους αποκτά η ομάδα των Αθηνών, ο Παναθηναϊκός».

Προσέθεσε ότι οι επισκέπτες θα κινούνται εκεί μέσω ανοιχτών διαδρομών και έξυπνων μέσων μεταφοράς ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για οργανωμένη στάθμευση των αυτοκινήτων, και παράλληλα θα απελευθερωθούν οι γύρω οδικές αρτηρίες από την κυκλοφοριακή ασφυξία την οποία βιώνουν σήμερα όσοι κινούνται στον Κηφισό.

Μηταράκης: Πράξη η αποσυμφόρηση στα νησιά

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «κάναμε πράξη την αποσυμφόρηση στα νησιά. Κάνουμε πράξη την αποσυμφόρηση στην Αθήνα», και προσέθεσε: «Οι πολίτες θυμούνται την μεταναστευτική κρίση της περιόδου 2015-2019 και τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ο Ελαιώνας είναι ένα σύμβολο της εποχής της κρίσης, μία δομή που σήμερα κλείνει και επιστρέφει στους δημότες της Αθήνας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε δύο μετρήσιμους στόχους: πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζοντας μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Μπακογιάννης: Ο Ελαιώνας κερδίζει το δικαίωμα στη «ζωή»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε στον Ελαιώνα. Στην «πίσω αυλή» της Αθήνας, η οποία αν και βρίσκεται μόλις 2 χλμ από την Ομόνοια, επί δεκαετίες βιώνει την εγκατάλειψη, βιώνει την αδιαφορία. Μια περιοχή η οποία, επιτέλους κερδίζει το δικαίωμα στη «ζωή». Σήμερα για όλους εμάς στο Δήμο Αθηναίων, είναι μια εξαιρετικά σημαντική μέρα καθώς ανοίγει ο δρόμος για την Διπλή Ανάπλαση. Ένα υπερτοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με δύο πυλώνες: εδώ όπου με όχημα το γήπεδο του Παναθηναϊκού και με τις αναγκαίες υποδομές δίνεται η ευκαιρία να φτιάξουμε μια νέα πόλη μέσα στην πόλη και η περιοχή να προχωρήσει μπροστά, και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου κερδίζουμε έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Θα ήθελα κ. πρωθυπουργέ να ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά αλλά και τον κ. υπουργό και την ομάδα του για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε από την πρώτη στιγμή, που καταθέσαμε το αίτημα για να επιστρέψει ο Ελαιώνας στους δημότες του. Από τότε έχουν γίνει πολλά και αποφασιστικά βήματα και όλοι αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή και συνολικότερα για την Αθήνα».

Να σημειωθεί ότι η απενεργοποίηση της δομής του Ελαιώνα και η παράδοσή της στον Δήμο Αθηναίων εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική αποδέσμευσης χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής και αξιοποίησής τους για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, καθώς την τελευταία τριετία έχει επιτευχθεί ο στόχος για δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών. Σημειώνεται επίσης ότι οι αφίξεις, που το 2018 άγγιξαν τις 46.000 και είχαν υπερβεί το 1 εκατομμύριο την τριετία 2015-2017, φέτος δεν ξεπερνούν τις 15.100.

Το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν 121 άναρχες δομές όπου διέμεναν περίπου 90.000 άτομα, ενώ σήμερα, μετά το κλείσιμο του Ελαιώνα, λειτουργούν 32 κλειστές ελεγχόμενες δομές στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 16.000 διαμένοντες. Η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής έχει επιτευχθεί και χάρη στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να έχουν περιοριστεί από 202.000 υποθέσεις το καλοκαίρι του 2019 σε λιγότερες από 24.000 τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα