Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου πλάνου μετασχηματισμού της Attica Bank, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μίας καθαρής από κόκκινα δάνεια τράπεζας, με μοντέλο λειτουργίας και δίκτυο καταστημάτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες της digital εποχής και ανθρώπινο δυναμικό επαρκώς καταρτισμένο για την προώθηση των εργασιών της στην εγχώρια αγορά.

Στόχος της CEO Ελένης Βρεττού αποτελεί η δημιουργία ενός σχήματος αποδοτικού, ικανού να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαιτέρως σε τομείς που οι μεγάλες τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση για δανεισμό.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ κατά 490 εκατ. ευρώ απο το ΔΣ της Attica Bank

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ανάδειξη της νέας διοικητικής ομάδας που θα τρέξει το εγχείρημα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Τα καύσιμα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα προέλθουν από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί στο α΄ τρίμηνο του 2023 και από την πώληση νέων τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που θα εκδώσει η τράπεζα στο πλαίσιο του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, έναντι 16,7 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington.

Η μετοχική σύνθεση

Με βάση τη συμφωνία των βασικών μετόχων της Attica Bank και τα σημερινά ποσοστά τους, το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην έκδοση νέων μετοχών με το ποσό των 330 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο ιδιώτης μέτοχος θα καταβάλλει 95 εκατ. ευρώ.

Με τη διάθεση και των warrants σε ΤΜΕΔΕ – Ellington το ποσοστό τους στην Attica Bank θα ξεπεράσει το 60%, και το αντίστοιχο του Δημοσίου θα υποχωρήσει στο 36,50%. Έτσι, το management της τράπεζας θα περάσει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Από τα 490 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρωθούν, το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 60%, αναμένεται να διατεθούν για την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποιήσεων, που τελικώς δεν θα ενταχθούν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.

Η κ. Βρεττού θεωρεί ότι με τις κινήσεις αυτές η Attica Bank θα είναι σε θέση να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, λανσάροντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ψηφιακές υπηρεσίες.

Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή της, είχε επισημαίνει ότι οι μικρότερες τράπεζες έρχονται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την περιφέρεια, πεδίο που δεν καλύπτουν επαρκώς οι συστημικοί όμιλοι.

Παράλληλα, κατά την CEO της Attica Bank, «θα υπάρχει πάντα η ανάγκη για προσωπική επαφή και εξυπηρέτηση δια ζώσης, ώστε να λάβει ο πελάτης τη βέλτιστη λύση επικοινωνώντας με έναν τραπεζικό σύμβουλο».

Η γενική συνέλευση

Εν τω μεταξύ την περασμένη Παρασκευή το ΔΣ της τράπεζας συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 30 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίηση των πράξεων κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα ακόλουθα:

  1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών από €0,07 σε €10,50 με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της τράπεζας δια της συνένωσης 150 μετοχών σε μία (reverse split)
  2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €104.198.935,50, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από €10,50 σε €0,05, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού
  3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά ποσό €1.753.136,55 με δυνατότητα μερικής κάλυψης σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018, με την έκδοση έως 35.062.731 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας €0,05 εκάστης με καταβολή μετρητών και διάθεση αυτών, με τιμή διάθεσης €13,50 ανά μετοχή, μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της
  4. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών της τράπεζας (warrants) και τη διάθεση αυτών με ή χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις