Προς την επιδότηση του 50% της αύξησης που έχει υποστεί η δόση των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο κλίνει η πρόταση των τραπεζών.

Το περίγραμμα του σχεδίου το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι της νέας επικείμενης συνάντησης των επικεφαλής των ιδρυμάτων με το υπουργείο Οικονομικών, θα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις και για τα επιτόκια καταθέσεων και τις προμήθειες.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν επεξεργαστεί το περίγραμμα των προτάσεων και το ζητούμενο είναι αν οι προτάσεις θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της κυβέρνησης  ή θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι να γίνει η πρόταση αποδεκτή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η οποία έχει σταλεί στην Φρανκφούρτη.

Διαβάστε επίσης: Το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών – Τι προβλέπεται για τις καταθέσεις

Δάνεια

Σχετικά με τα δάνεια, η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση του 50% της επιπλέον αύξησης της  δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων.

Το επιτόκιο βάσης είναι εκείνο που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι για το 2023. Αφορά μόνο ευάλωτους δανειολήπτες και πιθανότητα τα κριτήρια θα είναι παρόμοια με εκείνους που είχαν ενταχθεί στο πανδημικό προγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1. Υπολογίζεται ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες. Με βάση αυτά το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στις 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να ανέρχεται σε 180.000 ευρώ.

Ως προς το κυβερνητικό αίτημα επιτάχυνσης των ρυθμίσεων δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι τράπεζες φαίνονται πρόθυμες να τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση είναι να γίνουν ρυθμίσεις περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα στο προσεχές διάστημα.

Προμήθειες

Κινήσεις ετοιμάζουν οι τράπεζες και ως προς τις προμήθειες. Προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τη λίστα με τα κόστη ρίχνοντας λάδι στη φωτιά και στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Αναμένεται παρουσίαση του σχεδιασμού που θα εστιάζεται στο IRIS. Εκτιμάται ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει – εκτός από τις χρεώσεις σε αναλήψεις, πληρωμή λογαριασμών – και μείωση των προμηθειών στα εμβάσματα μέχρι ένα ορισμένο ποσό. Το κόστος για μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν παρεμβαίνει πάνω από μια τράπεζα χρεώνεται με 1,5 ευρώ έως και 5 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για τράπεζα του εξωτερικού, η χρέωση ξεκινάει από 12 -15 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διατραπεζική μεταφορά χρημάτων είναι σχεδόν μηδενική.

Σε τριμηνιαία βάση, για το γ΄ τρίμηνο 2022 τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν σε 446 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο 2022 τα καθαρά έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 1,405 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις

Το ζήτημα των αυξήσεων στα επιτόκια καταθέσεων  αποτέλεσε ένα από τα θέματα των έντονων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των τραπεζών εξαιτίας του μεγάλου χάσματος των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων που ξεπερνά το 4% και αποτελεί το υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο στην ΕΕ. Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, οι τράπεζες πρόκειται να προβούν σε αυξήσεις, ξεκινώντας πρώτα από τις προθεσμιακές καταθέσεις της τάξεων του 0.20%-0,30%.

Σημειωνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν καθαρά έσοδα από τόκους, ύψους 1,379 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, ενώ τα επιτοκιακά έσοδά τους έφτασαν στα 3,849 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις