Αν και η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, εντούτοις αναμένεται να βρεθεί στα όρια της ύφεσης το 2023, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική έκθεση της Deutsche Bank. Και μάλιστα με έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό και το 2023

Ειδικότερα, η χώρα μας θα συνεχίσει να παρουσιάσζει καλύτερη εικόνα έναντι της Ευρώπης, αλλά αυτό αρκεί για να επιτευχθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 0,3% για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας.

Ο χρηματοπιστωτικός οίκος εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει αύξηση στο ΑΕΠ κατά 0,3% την επόμενη χρονιά από 6,4% του 2022, ενώ η ύφεση στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει. Η Deutsche Bank προβλέπει ανάκαμψη το 2024, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,4%.  Η Ελλάδα θα είναι από τις λίγες χώρες στην ευρωζώνη με θετικές επιδόσεις το επόμενο πολύ δύσκολο για την περιοχή έτος, καθώς η ύφεση θα είναι αισθητή στο σύνολό της (-0,6%), με τη Γερμανία να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις με ύφεση -1%, να ακολουθεί το Βέλγιο με 0,6%, η Αυστρία και η Φινλανδία με 0,5%, η Ιταλία και η Γαλλία με 0,4%, ενώ μηδενική ανάπτυξη αναμένεται στην Ισπανία, Ιρλανδία (+1,5%), Ολλανδία (+0,5%), και Πορτογαλία (+0,1%) και είναι οι μόνες χώρες εκτός από την Ελλάδα που θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί ο πληθωρισμός. Για την Ελλάδα προβλέπεται ότι δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί σε 9,4% φέτος και ο γερμανικός οίκος δεν προβλέπει ουσιαστική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2023 και προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί -μόλις- στα επίπεδα του 7,5% το 2023.

Διαβάστε επίσης: Δημογραφικό: Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές

Επί της ουσίας, οι τιμές θα υποχωρήσουν το 2024, με τον πληθωρισμό να «πέφτει» κάτω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα στο 1,5%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 4,2% του ΑΕΠ φέτος, στο 3% το 2023 και στο 2% το 2024. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 8,5% φέτος, 7% το 2023 και στο 5,5% το 2024.

Πάντως, η Deutsche Bank σημειώνει πως ο πληθωρισμός είναι η βασική τους ανησυχία για την Ευρωζώνη, καθώς δεν αναμένεται να πιάσει «ταβάνι» πριν από τα μέσα του 2023. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στην Ευρωζώνη στο 8,4% και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2023, στο 7,1%, με την αποκλιμάκωση να επέρχεται το 2024, που ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,2%.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν κατάφερε να ρίξει τις τιμές

Ο κίνδυνος του double dip

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί και οι απόψεις της αγοράς και της κοινής γνώμης για τον πληθωρισμό παραμένουν υπερβολικά ευνοϊκές. Η ύφεση έχει αρχίσει, αλλά φαίνεται ότι θα είναι πιο ρηχή αυτόν τον χειμώνα από ό,τι προηγουμένως φοβόταν η αγορά. Η DB εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μειωθεί συνολικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κατά 1%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για μείωση 2%. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα σημειώσει απώλεια στο ΑΕΠ 0,6% το 2023 από 1,2% προηγουμένως και η ανάκαμψη αναμένεται να έρθει το 2024 με ανάπτυξη 1%.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη ανάλυση, ο κίνδυνος είναι μια «ύφεση με δύο καταβυθίσεις (double dip)», λόγω των σημαντικών αντίθετων ανέμων το 2023 από μια ύφεση στις ΗΠΑ, το παρατεταμένο υψηλό κόστος ενέργειας και σημαντική νομισματική σύσφιγξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...