Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξε η ΕΕ, εκδίδοντας οδηγία για τη διασφάλιση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.
Όπως τονίζεται, μετά το ομόφωνο «ναι» που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έρχεται πιο κοντά η εκπλήρωση της ευρωπαϊκής δέσμευσης να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εφαρμόσουν την φορολογική μεταρρύθμιση του ΟΟΣΑ. Μόλις εφαρμοστεί, η συμφωνία θα εξασφαλίσει δικαιοσύνη, διαφάνεια και σταθερότητα στο διεθνές πλαίσιο για τη φορολογία των εταιρειών.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των 137 χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία, από την οποία εκτιμάται ότι θα ανακατανεμηθούν στα κράτη τουλάχιστον 125 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης: «Φορολογήστε μας τώρα» – Οι εκατομμυριούχοι… διαδηλωτές του Νταβός
Κοινό σύνολο κανόνων
Η οδηγία του Συμβουλίου, η οποία θα εγκριθεί τυπικά με γραπτή διαδικασία του Συμβουλίου, περιλαμβάνει ένα κοινό σύνολο κανόνων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15 % — ώστε να εφαρμόζεται ορθά και με συνέπεια σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15 % έχει συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από 137 χώρες.
Οι κανόνες θα εφαρμόζονται στους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων και στους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ, με συνδυασμένα χρηματοοικονομικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Θα εφαρμόζονται σε κάθε μεγάλο όμιλο, εγχώριο και διεθνή, με μητρική ή θυγατρική εταιρεία εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ. Εάν ο ελάχιστος πραγματικός συντελεστής δεν επιβάλλεται από τη χώρα στην οποία εδρεύει η θυγατρική εταιρεία, υπάρχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες το κράτος μέλος της μητρικής εταιρείας εφαρμόζει συμπληρωματικό φόρο. Η παρούσα οδηγία διασφαλίζει επίσης την αποτελεσματική φορολόγηση σε περιπτώσεις που η μητρική εταιρεία βρίσκεται εκτός της ΕΕ, σε χώρα με χαμηλή φορολογία η οποία δεν εφαρμόζει ισοδύναμους κανόνες.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν θέσει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Ιστορικό
Η εξασφάλιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας όσον αφορά την ελάχιστη φορολογία των εταιρειών είναι ένας από τους δύο άξονες εργασίας της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ (πυλώνας 2) — ο άλλος είναι η μερική ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων (πυλώνας 1). Βάσει του τελευταίου, θα προσαρμοστούν οι διεθνείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο επιμερισμού της φορολογίας των εταιρικών κερδών των μεγαλύτερων και πλέον κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών μεταξύ των χωρών, ώστε να αντικατοπτρίζεται η μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρηματικών μοντέλων και η ικανότητα των εταιρειών να δραστηριοποιούνται χωρίς φυσική παρουσία.
Latest News
Πολωνία: Αίτημα για επιπλέον χρηματοδότηση απο το ταμείο ανάκαμψης
H Πολωνία είναι πιθανό να υποβάλει άλλη μια διπλή αίτηση για κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ έως το τέλος του 2024
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πωλούν τα μερίδια στις τράπεζες - Πόσα εισέπραξε η Ελλάδα
Οι κυβερνήσεις ανακτούν ως επί το πλείστον μόνο ένα κλάσμα των χρημάτων των φορολογουμένων που έβαλαν στους εγχώριες τράπεζες τους
Η γαλλική Ριβιέρα αγαπάει ακόμη τους Ρώσους ολιγάρχες και τα ρούβλια τους
Η νότια Γαλλία ήταν εδώ και καιρό ένας ασφαλής χώρος για τους Ρώσους ολιγάρχες
Tα γεύματα των 5 δολαρίων δίνουν ώθηση στην μετοχή των McDonald's
Η Citi αύξησε τον στόχο τιμής της μετοχής της McDonald’s Corporation από 275 δολάρια σε 301 δολάρια
Τα «μουσικά» μαθήματα Tέιλορ Σουίφτ και Oasis στην παγκόσμια οικονομία
Πώς η μουσική ανοίγει νέους ορίζοντες στο οικονομικό στερέωμα
Γιατί πλούσιοι Αμερικανοί αγοράζουν επενδυτικά ακίνητα στο εξωτερικό
Αλλά οι ιδιοκτήτες προειδοποιούν ότι «πολλοί άνθρωποι χάνουν πολλά χρήματα» στα ακίνητα
Στην έρημο της Νεβάδα κρίνεται το μέλλον των Μέρντοχ - Η «τελευταία πίστα» στο παιχνίδι διαδοχής
Η προσπάθεια Μέρντοχ να αφαιρέσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του από τρία από τα παιδιά του πρόκειται να επιλυθεί σε δικαστήριο της Νεβάδα
Φουρτούνες για τους μισθούς στα κανάλια της Βενετίας - Τα διλήμματα των επιχειρήσεων
Γιατί οι μισθοί δεν ανεβαίνουν όσο πρέπει
Θα πρέπει οι εταιρείες να αφήνουν το προσωπικό να κάνει ό,τι θέλει;
Το πόσο αυστηρή θα πρέπει να είναι η εργασία σε μία εταιρεία αποτελεί ανοιχτό θέμα συζήτησης - Τα νέα μοντέλα εργασίας
Θα φρενάρει η ΕΕ τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα;
Διχασμένη η ΕΕ για τους δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία