Η ολλανδική κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει ανώτατα όρια ενοικίων σε περισσότερα από 300.000 σπίτια, προκειμένου να παρέχει πιο προσιτή στέγαση σε ενοικιαστές μεσαίου εισοδήματος .

Σύμφωνα με το σχέδιο, η τιμή ενοικίασης αυτών των κατοικιών θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 190 ευρώ το μήνα όταν τα νέα μέτρα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2024.

Ο υπουργός Στέγασης Hugo de Jonge θέλει να επεκτείνει τους ελέγχους ενοικίων που ισχύουν επί του παρόντος για την κοινωνική στέγαση, ώστε να ισχύουν για όλα τα σπίτια που εκτιμώνται έως και 187 μονάδες βάσει του ολλανδικού συστήματος αποτίμησης κατοικιών. Οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με τον πληθωρισμό και όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024, αυτά τα ακίνητα θα έχουν μέγιστο μηνιαίο μίσθωμα περίπου 1.100 ευρώ.

Τεράστια έλλειψη

Τα άτομα με μεσαίο εισόδημα, όπως δάσκαλοι, νοσηλευτές και αστυνομικοί, αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενοικίου λόγω της «τεράστιας έλλειψης» κατοικιών, είπε ο υπουργός. Το σύστημα αποτίμησης θα γίνει επίσης υποχρεωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που δεν τηρούν τα ανώτατα όρια ενοικίων κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εταιρείες και οι θεσμικοί επενδυτές θέλουν να χτίσουν 100.000 σπίτια για ανθρώπους μεσαίου εισοδήματος έως το 2030. Με τη νέα νομοθεσία, οι ενοικιαστές θα αποκτήσουν περισσότερες προστασίες και οι ιδιοκτήτες θα είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στον τομέα, πρόσθεσε.

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη λογική. Ο Peter Boelhouwer, καθηγητής συστημάτων στέγασης στο Πανεπιστήμιο TU Delft, προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρχει λιγότερη οικοδομική δραστηριότητα και οι ιδιοκτήτες να μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα ακίνητα. Τα μέτρα σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την έλλειψη στέγης στη χώρα, είπε.

«Αν εξετάζουμε τις οικοδομικές μας άδειες, τα τελευταία πέντε τρίμηνα έχει ήδη πέσει», δήλωσε ο Boelhouwer στο Bloomberg. «Αν οι επενδυτές και τα ιδρύματα χτίσουν λιγότερα σπίτια και επίσης λόγω των υψηλών επιτοκίων, τότε γίνεται πιο δύσκολο να χτιστούν σπίτια. Τότε ολόκληρη η οικιστική παραγωγή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Η Ολλανδία είναι ήδη η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κοινωνικών ενοικιαζόμενων ακινήτων, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση αναμένει ότι έως το 2024 περισσότερο από το 90% των κοινωνικών και μεσαίων ενοικιαζόμενων ακινήτων στην Ολλανδία θα ενοικιαστούν τελικά για λιγότερο από 1.000 ευρώ όταν υπογραφεί νέα μίσθωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή