Αποκλιμάκωση τιμών στα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έπειτα από την ολοκλήρωση έξι εβδομάδων του μέτρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η μέση σταθμισμένη τιμή του καλαθιού σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα ισχύος του μέτρου έχει υποχωρήσει κατά 12,47%, στα 109,08 ευρώ από 124,62 ευρώ. Χωρίς τα ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν έχουν πολλά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το καλάθι από τα 115,6 ευρώ έπεσε στα 98,51 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου το κέρδος για τον καταναλωτή είναι 15,32 ευρώ ανά εβδομάδα, 66,4 ευρώ ανά μήνα και 796,74 ευρώ το χρόνο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «είναι σχεδόν 1,5 βασικός μισθός. Για κάποιους είναι πολύ σημαντικό νούμερο αυτό».

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση

«Το μέτρο αποδίδει, ο ανταγωνισμός αυξάνεται και η εφαρμογή eκαταναλωτής αποτελεί πλέον όπλο για τον καταναλωτή πιέζοντας τις αλυσίδες να μειώσουν τις τιμές», σημείωσε. «Ποτέ δεν είπαμε ότι ρίξουμε τον πληθωρισμό με το ”καλάθι”». Είναι ένα μέτρο συγκεκριμένο. Αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε είναι ένα υπόστεγο γι’ αυτούς που είναι εκτεθειμένοι στην καταιγίδα. Οι τιμές σε κάθε καλάθι όχι μόνο κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές, όπως ήταν ο στόχος, τελικά μειώνονται. Κι αυτό την ώρα που ο πληθωρισμός στα υπόλοιπα προϊόντα αυξάνονται», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η λίστα

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη συμμετοχή ακόμη μία αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο μέτρο εθελοντικά.

Πρόκειται για την αλυσίδα Κάντζας με 22 καταστήματα σε Καβάλα και Σέρρες. Πλέον συνολικά συμμετέχουν 13 αλυσίδες ‘φυσικών’ σούπερ μάρκετς και 3 online σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Warply που έφτιαξε και διαχειρίζεται την εφαρμογή eκαταναλωτής, οι μοναδικοί επισκέπτες της εφαρμογής κάθε Τετάρτη φθάνει τις 231.000.

Τα δε προϊόντα που δηλώνουν οι αλυσίδες φθάνουν τους 1.000 κωδικούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία