Η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση του παγκόσμιου εταιρικού φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, βρίσκει εμπόδιο.

Το εμπόδιο αυτό το έχει ορθώσει η Πολωνία, η οποία όχι μόνο μπλοκάρει την τελική έγκριση του φορολογικού μέτρου, αλλά και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 18 δισ. ευρώ, καθώς οι δύο αυτές αποφάσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου συμφωνιών προς έγκριση από την Ε.Ε. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται επίσης η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας, όπως και η άρση του αποκλεισμού της ίδιας χώρας από κάποια από τα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης – Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση η διαδικασία – Θα χρειαστεί μία ακόμη χρονιά συνομιλιών

Την περασμένη Δευτέρα, οι αποφάσεις αυτές εξέλαβαν την έγκριση των 26 από τις 27 χώρες-μέλη, με την Πολωνία να ζητάει μια παράταση για να δώσει την απάντησή της στις 12:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Ωστόσο εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τη συμφωνία ως εκβιασμό. «Συνδυάζοντας τη βοήθεια προς την Ουκρανία με τόσο ανόμοια ζητήματα τα οποία δεν έχουν κάνουν με αυτήν όπως είναι ο εταιρικός φόρος είναι αχρείαστο, είναι λάθος και είναι μια προσπάθεια εκβιασμού», ανέφερε ο Ματέους Μοραβιέσκι.

Από τη μεριά του Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι «ολόκληρο το πακέτο των συμφωνιών καθυστερεί εξαιτίας των ενστάσεων της Πολωνίας με τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο τα οποία κανένας δεν καταλαβαίνει. Δεν έχουμε καμία ένδειξη τι θέλει ο Μοραβιέσκι ή τι θα κάνει, ήδη είχε συμφωνήσει για τον φόρο την άνοιξη».

Στις Βρυξέλλες, θέλησαν να ομαδοποιήσουν τα θέματα προς έγκριση προκειμένου να πεισθεί η Ουγγαρία να δώσει την έγκρισή της στη βοήθεια προς την Ουκρανία και τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο. Βλέποντας τη στάση της Πολωνίας, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποθέτουν ότι η Βαρσοβία ακολουθεί την τακτική της Ουγγαρίας και κρατάει «όμηρο» το πακέτο των συμφωνιών, προκειμένου με τη σειρά της να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκή κονδύλια, τα οποία επί του παρόντος έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας ζητημάτων νομικής φύσης.

Διαβάστε επίσης – Γέλεν: Πρέπει οι χώρες να επιβάλλουν τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Υπενθυμίζεται ότι ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος που έχει συμφωνηθεί καθολικά σχεδόν από όλες τις χώρες (120 ο αριθμός), θα φορολογεί τις εταιρείες με τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις χώρες στις οποίες δημιουργούν τα έσοδά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η μετακίνηση των εσόδων σε φορολογικούς παραδείσους με χαμηλότερη φορολόγηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή