Σύμφωνα με τη γκραμσιαμή αντίληψη, «το παλιό πεθαίνει, αλλά το καινούργιο δεν έχει ακόμα προλάβει να γεννηθεί».
Το παλιό λογίζεται για μεγάλη πλειοψηφία πολιτών το πολιτικό σύστημα που συνεχίζει εν πολλοίς πολιτικές που δεν αλλάζουν στο καλύτερο την ζωή του. Και δεν αναφερόμαστε στην πολιτική των επιδομάτων, αλλά σε αποφάσεις που πραγματικά θα οδηγήσουν σε παραγωγή πλούτου και δίκαιη αναδιανομή.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, αν γίνει με την διαχείριση των 70 περίπου δισεκ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης που είναι το Ιερό Δισκοπότηρο των επόμενων ετών για την οικονομική και πολιτική ελίτ, θα περάσουμε από πολλές φάσεις.
Και το μείζον είναι να αλλάξει στάση τμήμα των πολιτών που επιρρίπτει στο πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης ευθύνες για την κρίση που μαστίζει τον τόπο και άλλαξε άρδην προς το χειρότερο την καθημερινότητά του από την εποχή του μνημονίου έως σήμερα.
Η υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απλά ενισχύει το κλίμα δυσπιστίας και απαξίωσης της πολιτικής. Είναι εξάλλου ενδεικτικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίθεση που δέχονται οι ευρωπαϊκή θεσμοί, η Ε.Ε. κλπ.
Προς μεγάλη απογοήτευση των πολιτικών, ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύει ότι όλα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο και η απαισιοδοξία κυριαρχεί. Αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις, στις οποίες καταγράφεται και μεγάλη απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού.
Και μένει να φανεί αν και η τωρινή υπόθεση διαφθοράς θα συνθλίψει κόμματα, πολιτικές προσωπικότητες και θα αλλάξει τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη.
Παρ’ όλα τα αρνητικά μηνύματα των πολιτών και τα κατά καιρούς σημάδια, το πολιτικό σύστημα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα νέα δεδομένα και το πώς αντιλαμβάνονται σήμερα οι πολίτες την πολιτική.
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, το πολιτικό σύστημα και όσοι το υπηρετούν συνεχίζουν τα πολιτικά τους παίγνια. Αδυνατούν να πιάσουν το σφυγμό της κοινωνίας και αντί για την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων και λύσεων για τα μύρια όσα προβλήματα υπάρχουν, κοκορομαχούν. Αγνοούν ποιο είναι το διακύβευμα για τον τόπο και τους πολίτες του και επιβεβαιώνουν ότι ζουν σε εικονική πραγματικότητα.
Το καμπανάκι κτυπά: η ιδιαίτερα υψηλή αποχή _ίσως και πάνω του 50%_ ίσως είναι το βασικό στοιχείο των προσεχών εκλογών.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης