Νέες πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσε σήμερα η Μόσχα, στοχεύοντας το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ενώ καταστράφηκαν εννέα ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας, αναγκάζοντας το Κίεβο να επιβάλει έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα εν μέσω δριμέος ψύχους.

Πολλοί άνθρωποι κατευθύνθηκαν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής για να προστατευθούν από τη νέα μεγάλη επίθεση σε ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας, την οποία ένας αξιωματούχος του Κιέβου περιέγραψε ως έναν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Για «σενάριο Αποκάλυψης» τον χειμώνα προειδοποιεί ο δήμαρχος Κιέβου

«Κολοσσιαίες» ζημιές

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, έκανε λόγο για «κολοσσιαίες» ζημιές, που απειλούν να αφήσουν πολλούς ανθρώπους χωρίς θέρμανση, εκτεθειμένους στις παγωμένες θερμοκρασίες του χειμώνα. Ο κυβερνήτης της κεντρικής περιοχής του Ντνιπροπετρόφσκ ανέφερε «σοβαρές ζημιές».

Η αεράμυνα εξουδετέρωσε 60 από τους 76 εισερχόμενους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον κρίσιμων υποδομών, δήλωσε ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας. Η Μόσχα προσπάθησε σκόπιμα να αποσπάσει την προσοχή της αεράμυνας πετώντας πολεμικά αεροσκάφη κοντά στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

«Θέλουν να μας καταστρέψουν και να μας κάνουν σκλάβους. Αλλά εμείς δεν θα παραδοθούμε. Θα αντέξουμε», δήλωσε η Λίντια Βασίλιεβα, 53 ετών, καθώς κατευθυνόταν για να προφυλαχθεί σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου. «Θέλω να τελειώσει ο πόλεμος και σύντομα. Αλλά είμαι έτοιμη να περιμένω όσο χρειαστεί».

Νεκροί και τραυματίες

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική πόλη Kryvyi Rih και ένας τρίτος πέθανε σε πυρκαγιά στην περιοχή της Χερσώνας, αφού μια πολυκατοικία χτυπήθηκε από βομβαρδισμό πριν από την πυραυλική επίθεση, δήλωσαν οι αρχές.

Από την επίθεση στο Kryvyi Rih, τη γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία μικρά παιδιά.

Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρισμού, η εταιρεία Ukrenergo, προειδοποίησε ότι οι χρόνοι επισκευής θα είναι μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα πυραυλικών επιθέσεων, και ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

«Αυτό που βλέπουμε ήδη είναι ζημιές σε περίπου εννέα (ηλεκτρο)παραγωγικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας στην εθνική τηλεόραση.

Η κεντρική πόλη Πολτάβα και τμήματα του Κιέβου ήταν μεταξύ των περιοχών όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Κρίσιμες υποδομές επλήγησαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, στην περιοχή της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βινίτσια στη δυτική κεντρική Ουκρανία.

Στο στόχαστρο το Κίεβο

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο με καπνό να υψώνεται σε σημεία της πόλης, δήλωσαν μάρτυρες στο Reuters. Ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές έμειναν χωρίς ρεύμα.

«Υπάρχουν κολοσσιαίες ζημιές στις υποδομές, κυρίως στο ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο δήμαρχος του Χάρκοβο Ihor Terekhov. «Σας ζητώ να κάνετε υπομονή με αυτό που συμβαίνει τώρα. Γνωρίζω ότι στα σπίτια σας δεν υπάρχει φως, θέρμανση, παροχή νερού».

Στο Κίεβο, συναγερμός σήμανε κατά την πρωινή ώρα αιχμής, όταν τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο και οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Το δίκτυο του μετρό σταμάτησε να λειτουργεί και μετατράπηκε σε καταφύγιο, για προστασία από τα ρωσικά πλήγματα.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι βασικές υποδομές αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, με την Ουκρανία να ξεκαθαρίζει ότι πλήγματα που αποσκοπούν στην επιδείνωση της ζωής των αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

«Ο στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι οι Ουκρανοί να βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση, να κατεβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε καταφύγια, να αισθάνονται δυσφορία λόγω διακοπής ρεύματος ή διακοπής νερού», έγραψε στο Facebook η υπουργός Οικονομίας Γιούλια Σβιρύντενκο.

«Αλλά η θέση της Ουκρανίας είναι αμετάβλητη. Θα αντέξουμε. Θα νικήσουμε. Θα ξαναχτίσουμε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012