Το Κοινοβούλιο του Περού απέρριψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023, αντί για τον Απρίλιο του 2026, εν μέσω της πολιτικής κρίσης και των ταραχών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους την τελευταία εβδομάδα.

Η πρόταση έλαβε μόνο 49 θετικές ψήφους, ενώ χρειάζονταν 87. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 33 βουλευτές την καταψήφισαν και 25 απείχαν.

Η νέα πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία διαδέχτηκε τον Πέδρο Καστίγιο μετά την καθαίρεση και τη σύλληψή του, είχε δηλώσει ότι θέλει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Λίγα λεπτά προτού να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε γνωστό ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού της κυβέρνησης της Μπολουάρτε.

Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι στο  Μάτσου Πίτσου

Σχεδόν 5.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στην πόλη Κούσκο λόγω των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Περού, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος της τουριστικής πόλης Μάτσου Πίτσου.

«Έχουμε 5.000 τουρίστες μπλοκαρισμένους στο Κούσκο. Βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν οι πτήσεις», είπε ο Ντάργουιν Μπάκα, ο δήμαρχος του γειτονικού Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια.

Σήμερα, το αεροδρόμιο του Κούσκο παρέμεινε κλειστό. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη είναι αποκλεισμένοι και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί.

Κλειστό αεροδρόμιο

Το διεθνές αεροδρόμιο Αλεχάντρο Βελάσκο Αστέτε του Κούσκο, το τρίτο μεγαλύτερο στο Περού, είναι κλειστό από την Δευτέρα, αφού διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα και οι κινητοποιήσεις στην πόλη συνεχίζονταν. Στο διάστημα αυτό, στο Μάτσου Πίτσου, περίπου 200 τουρίστες –κυρίως Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι– αναγκάστηκαν να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια και ακολούθησαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Ολανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.

Το τρένο που συνδέει την πέτρινη ακρόπολη με το Κούσκο, την κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, είναι το μοναδικό σύγχρονο μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να πάει μέχρι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού.

Στο Άγουας Καλιέντες, ένα χωριό φωλιασμένο στην κοιλάδα, στη βάση του Μάτσου Πίτσου, περιμένουν επίσης δεκάδες τουρίστες για να φύγουν. «Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα φτάσουν στο Κούσκο και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

Στις ταραχές που σημειώνονται από τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την καθαίρεση του Καστίγιο επειδή προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο, έχουν σκοτωθεί 18 άνθρωποι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων