Λίγο ή μάλλον πολύ από την αίγλη του προκατόχου της επιδιώκει η ταινία «Avatar: The Way of Water», το σίκουελ του φιλμ με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών. Με φόντο το Σαββατοκύριακο οι εταιρείες διαχείρισης κινηματογραφικών αιθουσών ελπίζουν σε ένα δυνατό ντεμπούτο της διάσημης συνέχειας, προκειμένου να «διασωθεί» μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το νέο Avatar που γυρίστηκε σε 3D και διαρκεί πάνω από τρεις ώρες, κάνει πρεμιέρα και αναμένεται να συγκεντρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια μόνο στη Βόρεια Αμερική αυτό το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης: Από την Κλεοπάτρα μέχρι το «Avatar 2» – Οι πιο ακριβές ταινίες που έχουν γυριστεί

Eλλειψη ταινιών και πελατών

Η ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζέιμς Κάμερον, βγαίνει σε μία περίοδο που οι κινηματογράφοι υποφέρουν από έλλειψη και ταινιών — και πελατών. Μόνο πέντε ταινίες ευρείας κυκλοφορίας κάνουν πρεμιέρα τον Δεκέμβριο, συνήθως έναν πολυάσχολο μήνα που τα στούντιο λανσάρουν ένα μείγμα από εορταστικά εισιτήρια, πιθανές υπερπαραγωγές και διεκδικητές βραβείων.

«Δεν υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες φέτος», είπε ο Paul Dergarabedian, ανώτερος αναλυτής στην Comscore, ο οποίος πιστεύει ότι αυτό είναι ένα είδος hangover από τις καθυστερήσεις στις παραγωγές εξαιτίας της πανδημίας. Συνολικά, το 2022 θα κλείσει με 40 λιγότερες ταινίες σε σύγκριση με το 2019.

Το «Avatar: The Way of Water» αναμένεται να κερδίσει σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και 930 εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις του box office forecaster Cinelytic. Ωστόσο, ακόμη και αν αποδώσει τα αναμενόμενα το box office της Βόρειας Αμερικής εκτιμάται ότι θα κλείσει τη χρονιά με συνολικές πωλήσεις 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια «βουτιά» από τα επίπεδα προ πανδημίας των 11 δισ. δολαρίων.

Τα φωτεινά σημεία και οι απογοητεύσεις

Βέβαια, υπήρξαν μερικά φωτεινά σημεία στο box office: η Wakanda Forever, η συνέχεια του Black Panther του 2018, πλησιάζει στα 800 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και το Top Gun: Maverick έχει εισπράξει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο.

Όμως η προσέλευση στους κινηματογράφους έχει μειωθεί απότομα από το τέλος του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα ήταν η κακή απόδοση ταινιών εκτός των μεγάλων franchise. Η τελευταία ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, The Fabelmans, έχει χαμηλή απόδοση, παρά τις καλές κριτικές και τον σκηνοθέτη. Έχει κερδίσει λιγότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στο box office – ένα κακό αποτέλεσμα  για μια ταινία προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι ταινίες τύπου Όσκαρ. . . δυσκολεύτηκαν φέτος», δήλωσε ο Chad Beynon, αναλυτής της Macquarie. Η αδύναμη απόδοση των ταινιών μεσαίας κατηγορίας ήταν ένα πλήγμα για τις αλυσίδες όπως η AMC και η Cinemark, πρόσθεσε. «Πρέπει να γεμίσουμε τις οθόνες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν 40.000 αίθουσες», είπε ο Beynon και πρόσθεσε πως «χρειάζετε προϊόν — καλό προϊόν — για να αυξηθεί η προσέλευση».

«Το κοινό μας είναι εκεί, χρειαζόμαστε απλώς ταινίες», ανέφερε ο Tim Richards, διευθύνων σύμβουλος της Vue, της μεγαλύτερης ιδιόκτητης αλυσίδας κινηματογράφων στην Ευρώπη. Είπε ότι οι κινηματογράφοι «υπέφεραν από μια καθυστέρηση στις παραγωγές που δεν θα λυθεί στο τέλος του επόμενου έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus