Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα καθώς ενισχύεται η προοπτική ανάκαμψης της ζήτησης. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει αφενός η χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19 στην Κίνα και αφετέρου η απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αγοράσουν εκ νέου ποσότητες πετρελαίου για τα κρατικά τους αποθέματα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωναν άνοδο πάνω από 40 σεντς, ή 0,5%, κοντά στα 79,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διαμορφωνόταν στα 74,60 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο περίπου 38 σεντς ή 0,5%.

Πλαφόν: Ριψοκίνδυνες ακροβασίες στις ενεργειακές αγορές

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν βουτιά πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, μετά τις επιθετικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, που πυροδότησαν περαιτέρω ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων στην Κίνα

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, βιώνει το πρώτο από τα τρία αναμενόμενα κύματα κρουσμάτων COVID-19 μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Πεκίνο.

«Παρά την αύξηση των κρουσμάτων COVID, η αισιοδοξία για το άνοιγμα εκ νέου και η πολιτική άρσης των περιορισμών βελτιώνουν τις προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

Το απότομο τέλος της κινεζικής πολιτικής της για «μηδενική COVID» δίνει νέα πνοή στον χειμαζόμενο αεροπορικό κλάδο της, με τη μέση ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών να εκτινάσσεται κατά 75%, ή σχεδόν κατά 170.000 βαρέλια την ημέρα, σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία δορυφορικών δεδομένων Kayrros.

Την Παρασκευή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις πτήσεις με στόχο να επαναφέρει τον μέσο ημερήσιο όγκο πτήσεων επιβατών της χώρας στο 70% των επιπέδων του 2019 έως τις 6 Ιανουαρίου.

Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και να εντείνει τις προσαρμογές πολιτικής για να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν βασικοί στόχοι, όπως δήλωσαν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της σε μια κεκλεισμένων των θυρών διήμερη συνάντηση για τη χάραξη της πορείας της οικονομίας το επόμενο έτος.
Μια ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει την επαναγορά αργού πετρελαίου για τα στρατηγικά αποθέματά της με παράδοση τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους υποστήριξε επίσης τις προοπτικές για ισχυρότερες τιμές.

Αυτή θα είναι η πρώτη αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το φετινό ρεκόρ αποδέσμευσης 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης